Uutiset Ebola

WHO: Ebolaepidemian aiheuttama kansainvälinen hätätila ohi

Länsi-Afrikasta löytyy yhä uusia ebolatapauksia, mutta esimerkiksi matkustusrajoituksista voidaan nyt luopua.
(Kuva: Ged / CC BY-NC 2.0)

Länsi-Afrikan ebolaepidemian aiheuttama 20 kuukautta kestänyt kansainvälinen kansaterveyden hätätila on ohi, linjasi Maailman terveysjärjestö (WHO) eilen.

WHO:n mukaan vaikka tautia yhä esiintyy, kaikki kolme epidemian eniten kurittamaa maata ovat nyt saaneet päätökseen 42 päivän tarkkailuvaiheen ja 90 päivän jatkotarkkailuvaiheen, joiden aikana uudet ebolatapaukset eivät enää ole olleet yhteydessä alkuperäiseen tartuntaketjuun.

Taudin kansainvälisen leviämisen riski on nyt matala, ja sekä Liberia, Guinea että Sierra Leone pystyvät nyt hoitamaan uudet tapaukset. Maille asetetut kaupankäynti- ja matkustusrajoitukset on syytä poistaa, järjestö suosittelee.

Länsi-Afrikassa joulukuussa 2013 alkanut ebolaepidemia vei yli 11 300 ihmisen hengen pääosin kolmessa maassa. WHO julisti elokuussa 2014 taudin takia kansainvälisen terveyshätätilan, monien asiantuntijoiden mielestä liian myöhään.

Sierra Leone, Guinea ja Liberia julistettiin tammikuussa vapaiksi ebolasta, mutta tautitapauksia on yhä löytynyt muun muassa tässä kuussa Guineasta. WHO:n mukaan leviäminen on kuitenkin pystytty pysäyttämään.

Järjestö muistuttaa, että hyvästä kehityksestä huolimatta taudin suhteen on syytä pysyä varuillaan ja esimerkiksi rokotteen tutkimustyötä sekä kansainvälistä apua alueelle on jatkettava.

Ebola terveyssairaus/lääkintä GuineaLiberiaSierra Leone

Lue myös

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.