WHO: Ebolaepidemian aiheuttama kansainvälinen hätätila ohi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Ebolaepidemian aiheuttama kansainvälinen hätätila ohi

Länsi-Afrikasta löytyy yhä uusia ebolatapauksia, mutta esimerkiksi matkustusrajoituksista voidaan nyt luopua.

(Kuva: Ged / CC BY-NC 2.0)

Länsi-Afrikan ebolaepidemian aiheuttama 20 kuukautta kestänyt kansainvälinen kansaterveyden hätätila on ohi, linjasi Maailman terveysjärjestö (WHO) eilen.

WHO:n mukaan vaikka tautia yhä esiintyy, kaikki kolme epidemian eniten kurittamaa maata ovat nyt saaneet päätökseen 42 päivän tarkkailuvaiheen ja 90 päivän jatkotarkkailuvaiheen, joiden aikana uudet ebolatapaukset eivät enää ole olleet yhteydessä alkuperäiseen tartuntaketjuun.

Taudin kansainvälisen leviämisen riski on nyt matala, ja sekä Liberia, Guinea että Sierra Leone pystyvät nyt hoitamaan uudet tapaukset. Maille asetetut kaupankäynti- ja matkustusrajoitukset on syytä poistaa, järjestö suosittelee.

Länsi-Afrikassa joulukuussa 2013 alkanut ebolaepidemia vei yli 11 300 ihmisen hengen pääosin kolmessa maassa. WHO julisti elokuussa 2014 taudin takia kansainvälisen terveyshätätilan, monien asiantuntijoiden mielestä liian myöhään.

Sierra Leone, Guinea ja Liberia julistettiin tammikuussa vapaiksi ebolasta, mutta tautitapauksia on yhä löytynyt muun muassa tässä kuussa Guineasta. WHO:n mukaan leviäminen on kuitenkin pystytty pysäyttämään.

Järjestö muistuttaa, että hyvästä kehityksestä huolimatta taudin suhteen on syytä pysyä varuillaan ja esimerkiksi rokotteen tutkimustyötä sekä kansainvälistä apua alueelle on jatkettava.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia