Komissio: EU:n puhuttava energiasta yhdellä äänellä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Komissio: EU:n puhuttava energiasta yhdellä äänellä

EU:n komissio haluaa yhtenäistää unionimaiden energiapolitiikkaa suhteessa kolmansiin maihin.

Syyskuun alussa EU:n komissio julkisti tiedonannon, jossa esitetään ensimmäistä kertaa kattava strategia unionin energia-alan ulkosuhteille, Kehys raportoi. Komission tavoitteena on, että EU:n energiapolitiikka olisi yhtenäistä ja koordinoitua sekä päämäärätietoista suhteessa kolmansiin maihin.

Mikäli komission suunnitelma toteutuu, se tarkoittaisi brittiläisen The Guardianin mukaan sitä, että esimerkiksi Venäjän tai Libyan kanssa tehtävät energiasopimukset pitäisi vahvistaa Brysselissä.

EU:n riippuvuus ulkopuolisesta energiasta on vahva. Komission lehdistötiedotteen mukaan nykyisin 80 prosenttia unionimaiden käyttämästä öljystä ja 60 prosenttia kaasusta tuodaan EU:n ulkopuolelta. Samoin komission mukaan yksittäisten unionimaiden päätökset ja sopimukset kolmansien maiden kanssa vaikuttavat merkittävästi energiainfrastruktuurin ja energiansaannin kehitykseen unionissa.

Komissio haluaa, että EU:n etuja on ajettava tehokkaammin suhteissa sekä energiaa tuottaviin maihin että maihin, joiden kautta energiaa tuodaan unionialueelle. Energiapolitiikan yhtenäistäminen edellyttää, että unionimaiden kansainväliset energiakauppasopimuset ovat vastedes julkisia, komissio linjaa.

Komission energiakomissaari Günther Oettinger perustelee yhteisen energiapolitiikan tärkeyttä tulevaisuuden realiteeteilla. ”Laskelmien mukaan 20 vuodessa 57 prosenttia EU-alueen energiasta tulee olemaan tuontitavaraa. Näin ollen on syytä pitää huolta siitä, että kaikki energiapoliittiset sopimukset noudattavat eurooppalaista lakia ja siksi julkisuusperiaate on erityisen tärkeä.”

Guardian puolestaan epäilee, kuinka halukkaita esimerkiksi Iso-Britannia, Ranska ja Italia, jotka kilpailevat parhaillaan öljykaupoista Libyan kanssa, ovat paljastamaan neuvottelujensa yksityiskohtia muille jäsenmaille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia