Kolumbian ay-surmia vastustetaan mielenosoituksin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbian ay-surmia vastustetaan mielenosoituksin

Kolumbian lähetystöjen ja konsulaattien edustalle maaliskuun 6. päivä koottavissa mielenosoituksissa vaaditaan totuutta maassa surmattujen ammattiyhdistysaktiivien kohtalosta. Kolumbiassa on surmattu viimeisten 22 vuoden aikana 2 574 ammattiyhdistysaktiivia.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö (Ituc) kutsuu jäseniään kautta maailman 6. maaliskuuta mielenosoitukseen Kolumbiassa tapettujen toveriensa puolesta.

Kolumbian lähetystöjen ja konsulaattien edustalle koottavissa marsseissa vaaditaan totuutta niiden 2 574 ammattiyhdistysaktiivin kohtalosta, jotka on surmattu Kolumbiassa 22 viime vuoden aikana, Kolumbian ammatillisen keskusjärjestön puheenjohtaja Carlos Rodríguez kertoo.

Syksystä asti suunniteltujen mielenosoitusten pääsyytettyinä ovat Kolumbian äärioikeiston puolisotilaalliset joukot sekä niiden tukijat valtiokoneistossa ja liike-elämässä.

Mielenosoituspäivänä Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa alkaa Valtiorikosten uhrien liikkeen (Movice) kokous.

Toimintapäivän haastavuutta lisää se, että ympäri maailmaa osoitettiin 4. helmikuuta mieltä Kolumbian vasemmistolaista Farc-sissiliikettä ja sen toimeenpanemia ihmisten sieppauksia vastaan.

Helmikuun protesteilla oli Kolumbiaa johtavan presidentti Álvaro Uriben oikeistohallituksen täysi tuki, ja moni yritys antoi työntekijöilleen vapaapäivän.

Maaliskuun mielenosoitukseen aikovia kolumbialaisia taas on uhattu rangaistuksella esimerkiksi osittain yksityistetyssä Ecopetrol-yhtiössä.

"Emme väheksy myöskään sissiryhmien tekemiä rikoksia, mutta ongelma on aivan toista luokkaa, kun ihmisoikeuksia loukkaa hallitus, jonka on määrä suojella niitä", Moviceen kuuluva psykologi Claudia Girón sanoo.

YK:n mukaan Kolumbian oikeiston puolisotilaalliset ryhmät syyllistyivät vuosina 1982-2005 yli 3 500 joukkomurhaan ja niiden kontolla on 80 prosenttia sisällissodan aikana tehdyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Syyttäjänviraston asiakirjoista löytyy noin 90 000 nimettyä puolisotilaallisten joukkojen uhria.

Vuoden 2006 lopulla paljastui laaja yhteistyökuvio poliittisen oikeiston ja puolisotilaallisten ryhmien välillä. Sen seurauksena joutui tutkittavaksi 75 poliittista johtajaa, joukossa presidentin serkku Mario Uribe, joka joutui eroamaan senaatista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia