Uutiset

Kolera uhkaa levitä Malawissa ja Mosambikissa

Rajut tulvat ovat levittäneet tautia, ja pelkona on nopea leviäminen.
Tulvan uhrit kiirehtivät pelastusveneelle Malawissa. (Kuva: Arjan van de Merwe/UNDP / cc 2.0)

Kolera uhkaa levitä Mosambikissa ja Malawissa rajujen tulvien seurauksena. Mosambikissa tauti alkoi levitä jo joulukuussa, ja tartuntoja on yli 3 400. Malawista ensimmäiset tartunnat löytyivät helmikuun puolivälissä, ja niitä oli YK:n ja maan viranomaisten mukaan maaliskuun 2. päivään mennessä 60.

Tulva-apua toimittava YK:n lastenjärjestö Unicef varoitti tällä viikolla etenkin Malawin tilanteesta. Maan jo valmiiksi ylikuormitettu terveysjärjestelmä ei ehkä kestäisi taudin nopeaa leviämistä.

Malawissa tautiin koleraan on kuollut tähän mennessä kaksi ihmistä, Mosambikissa 37.

Viime kuukausien tulvat ovat vaikuttaneet Mosambikissa noin 160 000 ihmisen elämään. Malawissa vesi on peittänyt alleen 64 000 hehtaaria maata, ja 230 000 ihmistä on edelleen paossa tulvien vuoksi. Koleraa on löydetty maan eteläosien täyteen ahdetuilta pakolaisleireiltä.

Kolera leviää likaisen veden mukana, ja se saattaa olla oireeton, mikä lisää tartuntariskiä. Tyypillisiä oireita ovat ripuli ja pahoinvointi. Pahimmillaan kolera tappaa tunneissa. Erityisen vaarallinen se on pienille lapsille.

katastrofiaputerveys MalawiMosambik Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan