Tulvat tuhonneet satoa ja karjaa Malawissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulvat tuhonneet satoa ja karjaa Malawissa

Yli 63 000 hehtaaria maata on veden alla, kertoo YK.

Malawin maanviljelijät tarvitsevat välittömästi apua tulvien tuhoaman elinkeinonsa pelastamiseksi. Paikallinen ruokaturva on uhattuna, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön mukaan rajut tulvat ovat tuhonneet noin 116 000 ihmisen viljasadon ja karjan. Tulvavesi on vienyt mukanaan myös koteja. Yli 63 000 hehtaaria maata on veden alla, tästä 35 000 hehtaaria viljelysmaata, FAO kertoo.

Malawin väestöstä noin 86 prosenttia elää maaseudulla ja harjoittaa maataloutta. Viime vuonna maan viljantuotanto kasvoi kahdeksan prosenttia.

Malawin tulvat alkoivat aiemmin tammikuussa rankkojen sateiden murrettua jokien penkkoja. Yli 170 000 ihmistä on paennut ja ainakin 79 ihmistä on kuollut. Uhriluvun odotetaan nousevan, ja maan pohjoisosiin odotetaan lisää sateita.

Kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan maassa on jouduttu sulkemaan myös kouluja joko tulvien takia tai siksi, että niitä käytetään evakuointikeskuksina. Noin 200 000 lasta ei pääse kouluun.

Tulvat eivät ole Malawissa harvinaisia, mutta tänä vuonna ne tulivat aikaisessa ja ne ovat olleet tavallista pahempia. Ilmastonmuutos, metsien häviäminen ja nopea väestönkasvu pahentavat tilannetta.

Tulvat ovat kurittaneet Malawin lisäksi myös Mosambikia, Madagaskaria ja Zimbabwea. Mosambikissa 117 ihmistä on kuollut ja 150 000 joutunut pakenemaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia