Kiinassa päitä putoilee korruption vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinassa päitä putoilee korruption vuoksi

Kiinan kommunistipuoluetta ei enää puhdisteta epätoivotuista aineksista ideologisin perustein niin kuin oli tapana menneinä vuosikymmeninä. Tänä päivänä kommunistijohtajien kilpailijat julistetaan pannaan, koska he ovat saaneet liian avoimesti henkilökohtaista hyötyä talouden noususta ja herättäneet yleisön vihan.

Peking, 02.10.06 (IPS) - Korruption kitkemisestä on tullut Kiinan kommunistipuolueen johtajien uusi valtataistelun väline.

Kiinan kommunistipuoluetta ei enää puhdisteta epätoivotuista aineksista ideologisin perustein niin kuin oli tapana menneinä vuosikymmeninä. Tänä päivänä kommunistijohtajien kilpailijat julistetaan pannaan, koska he ovat saaneet liian avoimesti henkilökohtaista hyötyä talouden noususta ja herättäneet yleisön vihan.

Vaikka uusiin "puhdistuksiin" ei enää liitykään ideologista sisältöä, ne eroavat luonteeltaan vähän niistä valtataisteluista, joita kommunistipuolueessa käytiin 1950- ja 1960-luvulla.

Kun kommunistipuolueen johtaja ja Kiinan presidentti Hu Jintao erotti syyskuun viimeisellä viikolla puolueen Shanghain johtajan Chen Liangyun korruption vuoksi, harvat erehtyivät luulemaan väärinkäytöksiä erottamisen perimmäiseksi syyksi.

"Hu kitkee kilpailijansa yksi kerrallaan. Häneltä meni neljä vuotta päästä Shanghain johtajien kimppuun, mutta nyt hän viimein onnistui siinä", eläkkeellä oleva puoluekaaderi Lin Kejia sanoo IPS:lle.

Kiinan finanssielämän keskus Shanghai on ollut Hun edeltäjän Jiang Zeminin tukialuetta.

Puolueen johtoon 2002 astunut Hu on järjestelmällisesti korvannut parin viime vuoden aikana Jiangin suojatteja omilla kannattajillaan tukeutuen usein kannattajakuntaansa puolueen nuorisojärjestössä.

Viime vuonna Hu sai nimitetyksi omat kannattajansa työ- ja sosiaaliturvaministeriöön sekä oikeusministeriöön. Myöhemmin hän siirsi syrjään Hong Kongin epäsuositun johtajan Tung Chee-Hwan, jota myös pidettiin Jiangin miehenä.

Näiden siirtojen ansiosta Hun hallitus on näyttänyt reagoivan entistä herkemmin yleiseen mielipiteeseen. Mutta henkilövaihdosten ansiosta Hu on voinut myös lyödä oman leimansa kommunistipuolueen politiikkaan. Kun Hun edeltäjä Jiang edisti talouskasvua ja kehitystä, Hu painottaa niiden auttamista, jotka ovat jääneet jälkeen talousuudistusten aikana.

Hun politiikkana on ollut luoda "harmoninen yhteiskunta", jossa tuetaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä.

Hu ja pääministeri Wen Jiabao ovat myöntäneet varoja maaseudun kehitykseen. Viljantuottajille on annettu tukiaisia ja maaseudun infrastruktuurin rakentamiseen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen on investoitu yhä enemmän.

Peking on myös yrittänyt vahvistaa arvovaltaansa maakunnissa, joissa korruptio on erityisen vakava ongelma. Vanhan kaartin maakuntajohtajat ja puoluejohtajat olivat luoneet vahvan valtaverkoston käyttämällä Kiinan markkinauudistuksia tukijoidensa palkitsemiseen.

Kommunistipuolueen tarkkailijat uskovat, että Shanghain erotettu johtaja Chen oli eri mieltä Hun kanssa talouspolitiikan suunnasta. Chen kannatti kovaa talouskasvua.

"Kaikki puolueessa seurasivat jännityksellä, uskaltaisiko Hu käydä Shanghain kimppuun. Shanghaita on pidetty Hun poliittisten taitojen viimeisenä koetinkivenä", nimettömänä pysyttelevä kiinalainen poliittinen toimittaja sanoo.

Aikaisemmin tänä vuonna keskushallinnon tutkijat ja tilintarkastajat ryhtyivät penkomaan sosiaaliturvavarojen väärinkäytöksiä Shanghaissa.

Chen on ensimmäinen vuoden 1995 jälkeen erotettu kommunistipuolueen politbyroon jäsen. Puolueen kurinpitokomitean johtaja Gan Yisheng sanoi, että lisää johtajia saatetaan erottaa tutkimusten edistyessä.

Muita korruptiosyytösten vuoksi hiljattain erotettuja johtajia ovat olleet Pekingin apulaispormestari Liu Zhihua, joka oli vastuussa olympialaisiin liittyvistä projekteista ja Tianjinin pääsyyttäjä.

Kaikki eropassit on julkistettu ja puolueen propagandakoneisto on toitottanut hallituksen kitkevän päättäväisesti rehottavaa julkista korruptiota. Yleisön raivo korruptiota ja kasvavia tuloseroja kohtaan on ollut Kiinan yhteiskuntaa voimakkaimmin horjuttava tekijä.

Tarkkailijoiden mukaan korruptiopuhdistukset ovat Hun valtataktiikkaa. Hän valmistaa maaperää ensi vuoden puoluekokoukseen, jossa valitaan uusi politbyroo.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia