Kiinan ympäristöliike torjuu nyt Tiikeriloikan patoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan ympäristöliike torjuu nyt Tiikeriloikan patoa

Jangtsejoen yläjuoksulla Etelä-Kiinan Yunnanissa sijaitseva Tiikerinloikan rotko kuuluu maailman syvimpiin kanjoneihin, ja vastustajien mukaan pato tuhoaisi sen ainutlaatuisen ympäristön. Samalla häädettäisiin asuinsijoiltaan 100 000 ihmistä, joista monet kuuluvat Kiinan vähemmistökansoihin.

Jangtsejoen yläjuoksulla Etelä-Kiinan Yunnanissa sijaitseva Tiikerinloikan rotko voi jäädä luonnontilaan, jos seudulle kaavailtua patoa vastustavat luonnonsuojelijat onnistuvat yhtä hyvin kuin Nu- eli Salweenjoen kampanjassa viime kesänä.

Tiikerinloikan rotko kuuluu maailman syvimpiin kanjoneihin, ja vastustajien mukaan pato tuhoaisi sen ainutlaatuisen ympäristön. Samalla häädettäisiin asuinsijoiltaan 100 000 ihmistä, joista monet kuuluvat Kiinan vähemmistökansoihin.

"Kiinan ympäristönsuojelijat ovat päättäneet keskittyä seuraavaksi tähän kampanjaan. Se voi onnistua, sillä nyt koetellaan (vallanpitäjien) suuria puheita ympäristönsuojelun ja kehityksen tasapainottamisesta", ympäristöasioiden konsultti Ma Jun sanoo. Hän on laatinut selvityksen Kiinan jokien saastuneisuudesta.

Viime vuosikymmentä leimanneen talouskasvun huuman jälkeen Kiinan uudet johtajat, presidentti Hu Jintao ja pääministeri Wen Jiabao, ovat sitoutuneet puhdistamaan maan, joka lukeutuu jo maailman pahimmin saastuneisiin.

Ympäristötuhojen korjaaminen vie 5-12 prosenttia Kiinan kansantuotteesta.

Kiinan pääministeri hylkäsi kesällä suunnitelmat 13 padon sarjan rakentamisesta Nujokeen, joka virtaa Kiinasta Burmaan ja Thaimaahan Salween-nimisenä.

Voitto yllätti ympäristönsuojelijat, sillä hanke olisi tuottanut sähköä 21 miljoonaa kilowattituntia vuodessa eli 30 prosenttia enemmän kuin valtava Kolmen rotkon pato.

Padonrakennus Tiikerinloikan rotkolla on jo alkanut. Mutaa ja vettä sinkoutuu ympäristöön räjäytysten seurauksena ja puita kiskotaan juurineen maasta, paikallinen ravintoloitsija kertoi South China Morning Postille.

Yhdeksän ympäristöjärjestöä on lähettänyt vetoomuksen Kiinan johdolle, jotta Tiikerinloikan patohanke keskeytettäisiin. Lukuisissa lehdissä on julkaistu näyttäviä kirjoituksia patoa vastaan.

Ma Junin mukaan pelissä on kovat panokset, sillä Yunnanin maakunnan johto toivoo vesivoiman ohella saavansa patoaltaasta vettä Dianchijärven saasteiden laimentamiseen.

Patohanke on Yunnanin johdon ja Kiinan suurimman riippumattoman voimayhtiön Huaneng Groupin yhteishanke. Yhtiötä johtavan Li Xiaopengin isä, entinen pääministeri Li Peng, ajoi aikanaan läpi Kolmen rotkon padon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia