Kiinan sortopolitiikka ajaa tiibetiläismunkkeja polttoitsemurhiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan sortopolitiikka ajaa tiibetiläismunkkeja polttoitsemurhiin

Kiinan viranomaiset ovat vastanneet mielenosoituksiin yhä kovenevin ottein, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Kiinassa on tapahtunut maaliskuun jälkeen 11:ta tiibetiläisen buddhalaismunkin polttoitsemurhien sarja, joka on seurausta valtion sortopolitiikasta, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Itsemurhien taustalla on Kiinan hallituksen koventunut politiikka, joka rajoittaa tiibetiläisten sananvapautta ja oikeutta harjoittaa kulttuuriaan, Amnesty International ja Human Rights Watch sanovat.

Yhdeksästä munkista ja kahdesta nunnasta kuusi on kuollut itsensä tuleen sytyttämisen seurauksena Sichuanin provinssissa.

Järjestöt patistavatkin Kiinan presidentille osoitetussa kirjeessä ottamaan tiibetiläisvähemmistöjen mielenosoitukset tosissaan ja lopettamaan väkivallan kierteen. 

”Kiinan viranomaiset eivät ole huomioineet tiibetiläisten vaatimuksia vaan sen sijaan jatkaneet kovakätisiä toimintaansa, joka vain syventää katkeroitumista. Heidän pitää kunnioittaa tiibetiläisten oikeutta harjoittaa uskontoaan ja nauttia kulttuuristaan”, totesi Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

Kiinan hallitus on vastannut protesteihin joukkopidätyksillä. Pidätettyjen joukossa on muun muassa 300 munkkia, jotka viranomaisten mukaan on viety ”isänmaalliseen koulutukseen”.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia