Kiinan maakaappaukset johtivat vangitun aktivistin kuolemaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan maakaappaukset johtivat vangitun aktivistin kuolemaan

Epämääräisissä olosuhteissa kuollutta Xue Jinboa syytettiin Guangdongissa puhjenneiden protestien johtamisesta, kertoo Amnesty.

Maaoikeuksien puolestapuhuja kuoli vankeudessa Kiinassa, kertoo Amnesty International.

Xue Jinbo, 43, kuoli vankeutensa kolmantena päivänä 18. joulukuuta. Amnestyn mukaan omaiset olivat nähneet hänen ruumiissaan kidutuksen merkkejä.

Jinboa syytettiin syyskuussa Kiinan eteläisessä maakunnassa Guangdongissa puhjenneiden protestien johtamisesta, yhdessä neljän muun vangitun kanssa.

Mellakat puhkesivat Wukan kylän asukkaiden vastustaessa hallituksen yritystä myydä luvatta heidän maitaan rakennuttajille. Kyläläisten mukaan he saivat tietää aikeista vasta kun rakennustyöt aloitettiin.

Amnestyn vaatii maan viranomaisia lopettamaan laittomat ja väkivaltaiset maakaappaukset. Järjestön mukaan kansalaisten häätäminen kodeistaan voimakeinoin on yleistä koko Kiinassa.

Vastoin kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja Kiinan kansalaisilla on vain harvoin mahdollisuus neuvotella ennen häätöä, ja korvaukset, jos niitä edes annetaan, jäävät pieniksi. Asukkailla ei ole mahdollisuutta vastustaa häätöä, eivätkä tuomioistuimet usein hyväksy maakaappauksiin liittyviä tapauksia.

"Huolimatta hallituksen lupauksista suojella kansalaisiaan ihmisoikeusrikkomuksilta karkotusten aikana, saamme tietoomme tapauksia, joissa asukkaita on pahoinpidelty, pidätetty ja jopa surmattu heidän yrittäessään suojella maataan", sanoo Catherine Baber, Amnestyn Aasian ja Tyynenmeren yksikön apulaisjohtaja.

Amnesty vaatii välitöntä ja riippumatonta tutkintaa Xue Jinbon kuolemaan. "On varmistettava, ettei hänen kuolemansa johtunut pahoinpitelystä tai kidutuksesta viranomaisten käsissä", Baber sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia