Keski-Afrikassa aloitettu muslimiväestön evakuointi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikassa aloitettu muslimiväestön evakuointi

YK:n pakolaisjärjestö pyrkii kuljettamaan turvaan lähes 20 000 muslimia Banguista ja lähialueilta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pyrkii evakuoimaan 19 000 muslimia Keski-Afrikan tasavallan pääkaupunki Banguista ja maan lounaisosista viime viikkoina kiihtyneiden väkivaltaisuuksien tieltä. Ainakin 60 ihmisen arvellaan saaneen surmansa viimeisimmissä iskuissa.

Muslimiväestöön ja sitä turvaamaan pyrkivien Afrikan unionin joukkoihin kohdistuneista hyökkäyksistä ovat vastuussa kristityt anti-balakat, joiden asema on vahvistunut sen jälkeen, kun maassa vallan kaapanneet muslimitaustaiset selekat aloittivat vetäytymisen alueelta tammikuussa.

"Emme voi vain katsoa sivusta, kun ihmisiä teurastetaan. Uhka on todellinen, ja ainoa mikä estää tappamisia on Ranskan ja Afrikan unionin joukkojen läsnäolo alueella", UNHCR:n Fatoumata Lejeune-Kaba sanoi tiedotusvälineille tiistaina.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on ehdottanut 12 000 hengen rauhanturvaoperaation perustamista Keski-Afrikan tasavallan siviiliväestön turvaamiseksi. Lisäksi Euroopan unioni on ilmoittanut 1000 hengen vahvuisen joukko-osaston lähettämisestä maahan. Alueella on ennestään 6000 Afrikan unionin ja 2000 Ranskan sotilasta.

Viime viikkoiset iskut ovat ajaneet maan sisäiseen pakolaisuuteen 16 000 muslimia kasvattaen Keski-Afrikan tasavallassa elävien pakolaisten määrän reilusti yli 600 000:een. Lisäksi 82 000 keskiafrikkalaista on hakenut turvaa naapurimaista viimeisen kolmen kuukauden aikana. Pitkittyneen konfliktin seurauksena arviolta puolet maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia