Kenian presidentinvaalien tuloksesta sopu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian presidentinvaalien tuloksesta sopu

Keniassa onnistuttiin pitämään rauhanomaiset vaalit, mutta tulos hiertää maan ulkosuhteita.

Kenian maaliskuiset presidentinvaalit sujuivat suunnitelmien mukaan rauhallisesti, mutta itse äänestystuloksesta on päästy yksimielisyyteen vasta nyt.

Vaalien voittajaksi julistettiin niukalla äänienemmistöllä Uhuru Muigai Kenyatta. Vaalit hävinneen Raila Odingan mukaan äänestystuloksia oli manipuloitu ja hän vei asian oikeuteen. Kenyattan puolue vastaavasti syytti EU:n vaalitarkkailijoita Odingan tukemisesta.

Viime viikonloppuna tullut oikeuden päätös kuitenkin vahvisti vaalit puolueettomiksi ja Kenyattan vaalien voittajaksi. Kenyatta ja Odinga ovat molemmat kuitenkin ilmaisseet kunnioittavansa päätöstä.

Vaalien onnistumisesta huolimatta kansainvälinen yhteisö on suhtautunut varauksella Kenyattan voittoon. Useat valtiot ovat ilmoittaneet Kenyattan valinnasta olevan haittaa Kenian ulkosuhteille ja muun muassa Euroopan Unioni aikoo rajoittaa toimintaansa Keniassa jos valinta pitää.

Kenyattan maine on ryvettynyt Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa käynnissä olevasta oikeudenkäynnistä, jossa häntä syytetään vuoden 2007 vaalien jälkeisistä heimoväkivaltaisuuksien lietsonnasta.

Väkivallan uhka ei toteutunut

Kenian edellisten vaalien aiheuttaman väkivaltaisen etnisen konfliktin ei haluttu toistuvan tämän vuoden vaaleissa. Rauhalliset vaalit pystyttiinkin järjestämään osittain vuonna 2010 perustuslakiin tehtyjen onnistuneiden uudistusten myötä, sanovat asiantuntijat.

Muun muassa oppositiojohtaja Odingan mukaan suuri osa kenialaisista luottaa nyt lakijärjestelmään. Myös järjestöt ovat tehneet paljon kansalaiskasvatustyötä esimerkiksi kertomalla uuden perustuslain sisällöstä ja vaalien merkityksestä ihmisille. Järjestöt pyrkivät edistämään oikeudellista ja vastuullista kansalaisnäkökulmaa Keniassa. Yksi tärkeimpiä pyrkimyksiä on ollut etnisten ryhmien välille puhkeavien väkivaltaisuuksien ehkäisy.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia