Kenian pääelinkeino kituu rahapulassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian pääelinkeino kituu rahapulassa

Reilusti yli puolet kenialaisista toimii
maatalouden parissa, mutta valtion budjetista ala saa vain 3,6 prosenttia.
Niinpä 38 miljoonasta kenialaisesta 10 miljoonaa on tänä vuonna
ruoka-avun tarpeessa, tuore väestönlaskenta kertoo. 

Reilusti yli puolet kenialaisista toimii maatalouden parissa, mutta valtion budjetista ala saa vain 3,6 prosenttia. Niinpä 38 miljoonasta kenialaisesta 10 miljoonaa on tänä vuonna ruoka-avun tarpeessa, tuore väestönlaskenta kertoo.

Kenian hallitus on luvannut maataloudelle kymmeneksen budjetista, mutta tavoitteesta ollaan vielä kaukana. Asiantuntijoiden mukaan valtion kitsaus koettelee erityisesti pienviljelijöitä, jotka eivät aina pysty edes elättämään perhettään.

Maan keskiosissa asuva pientilan emäntä Waceke Kamau on pitänyt vajaan hehtaarin tilallaan karjaa ja viljellyt "rahakasveja", kuten teetä ja kahvia.

Kamau harkitsee nyt vaihtamista ruokakasveihin elättääkseen kuusihenkisen perheensä.

"Valtio maksaa kehnosti rahakasveista, ja tuotantopanokset ovat kalliita. Maidon myyntitulot hupenevat lehmien rehuun", hän valittaa.

Jomo Kenyatta -yliopiston professori Mary Abukutsa vahvistaa, että Kenian pienviljelijät ovat vailla valtion tukea ja monien on vaikea saada tuotteitaan markkinoille.

Abukutsan mukaan nykyisestä maatalouspolitiikasta hyötyvät vain vientikasveja tuottavat suurtilat, jotka pystyvät neuvottelemaan kunnon hinnan kansainvälisillä markkinoilla.

Valtion niukka maatalousbudjetti ei riitä edes siihen, että tuottavien seutujen ylijäämäruokaa saataisiin siirretyksi puutteessa eläville, Abukutsa sanoo.

Hän on tutkimusprojektinsa osana auttanut perustamaan sadan pientilan osuuskunnan, joka on onnistunut nostamaan myyntituloja yhteisvoimin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia