Kenian ensimmäinen julkihomo pyrkii parlamenttiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian ensimmäinen julkihomo pyrkii parlamenttiin

Koulutuksen, terveydenhuollon ja paremman elintason pitäisi olla jokaisen kenialaisen ulottuvilla, sanoo David Kuria Mbote.

Koulutuksen, terveydenhuollon ja paremman elintason pitäisi olla jokaisen kenialaisen ulottuvilla, David Kuria Mbote sanoo. Hän on ensimmäinen homoksi tunnustautunut ehdokas seksuaalivähemmistöjä karsastavan Kenian kevään parlamenttivaaleissa.

Kuria, 40, pyrkii senaattiin riippumattomana ehdokkaana Nairobin pohjoispuolella sijaitsevasta Kiambun piirikunnasta.

Kenian perustuslaki vuodelta 2010 jakoi parlamentin kahteen kamariin: kansalliskokouksessa on 290 jäsentä ja senaatissa 94. Heidät valitaan maaliskuun vaaleissa viideksi vuodeksi.

"Kiambu ei ole Kenian köyhintä aluetta, mutta sielläkin köyhyyden kierteestä on lähes mahdoton vapautua. Avuksi tarvitaan pieniä hankkeita, kuten vaikkapa kanitarhausta. Kun pääsee alkuun, elinolojen kohentaminen helpottuu", Kuria selittää.

Hän kampanjoi myös sen puolesta, että ihmisille annetaan "toinen mahdollisuus". "Se on tarpeen varsinkin alkoholi- ja huumeriippuvaisille. Syrjäytyminen ei saa merkitä umpikujaa. Minun asemassani moni olisi luovuttanut, mutta haluan osoittaa esimerkilläni toisen tien."

Lain ristiriidat

Kurialla on vastassaan kaksi veteraanipoliitikkoa ja yleinen homovastainen ilmapiiri.

Viime vuosien kyselyissä yli 90 prosenttia kenialaisista on torjunut homouden. Uusi perustuslaki pyrkii kunnioittamaan kaikkien ihmisoikeuksia, mutta vanha rikoslaki määrää homoudesta jopa 14 vuotta vankeutta.

Tuomioita on jaettu harvoin, mutta Kurian mukaan moni poliisi kynii homoilta lahjuksia, jos nämä haluavat välttää pidätyksen.

Kuria oli perustamassa Kenian homojen ja lesbojen kattojärjestöä ja kampanjoi hi-virustartuntojen estämisen ja aids-lääkityksen puolesta. Hänen mukaansa terveydenhuolto hyljeksii homoja, jotka puolestaan ovat huonosti perillä hivin torjunnasta.

YK:n mukaan 40 miljoonan asukkaan Keniassa oli viime vuoden lopulla 1,6 miljoonaa hivin kantajaa. Kuria muistuttaa, että paremman hoidon tarpeessa ovat Keniassa muutkin sairaat, kuten syöpä- ja diabetespotilaat.

Muutoksen henkilöitymä

Kurian "kaapista tulo" järkytti monia, varsinkin kun hän vietti nuoruutensa opiskellen jesuiittapapiksi. Hän suoritti seminaarissa teologian ja filosofian arvosanat ja valmistuu pian yliopistosta taloustieteen maisteriksi.

"Kampanjan alussa pelkäsin, että minut nähtäisiin vain homona, mutta ihmiset haluavat oikeasti kuunnella. On toinen juttu, saanko heidän äänensä."

Toistaiseksi koko Afrikassa on vain yksi homoseksuaali kansanedustaja: Etelä-Afrikan Mike Waters.

Kuria on saanut kosolti vihapostia sosiaalisessa mediassa, mutta liikkuu vielä ilman saattajia. Hän sanoo tilanteen voivan muuttua, jos gallupit lupaavat menestystä loppusuoralla.

"Minulla ei ole sidoksia politiikan perinteiseen korruptioon tai heimoajatteluun. Jos maa on valmis muutokseen, edustan juuri sitä", Kuria tiivistää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia