Uutiset

Kenia kiristämässä järjestöjen ja median kontrollia

Järjestöjä rangaistaan nyt Kenian johtajien ICC-oikeudenkäynneistä, sanoo Human Rights Watch.
(Kuva: Lok Leung / cc 2.0)

Kenia on ottamassa käyttöön sekä järjestöjen että median toimintaa sääteleviä lakeja, jotka loukkaisivat vakavasti perusoikeuksia, pelkäävät ihmisoikeusjärjestöt.

Maan parlamentin käsittelyyn on lähiviikkoina tulossa laki, joka asettaisi 15 prosentin katon sille, miten paljon kansalaisjärjestö voi saada ulkomaista rahoitusta. Laki antaisi myös viranomaisille lisää valtaa päättää järjestöjen rekisteröinnistä.

"Katolla olisi tuhoisa vaikutus järjestöjen mahdollisuuksiin auttaa eniten apua tarvitsevia", toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vara-aluejohtaja Sarah Jackson.

Hän muistuttaa, että monet kenialaisjärjestöt välittävät yhteisöille koulutuksen ja terveydenhuollon kaltaisia peruspalveluita.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan järjestöjen tiukentuneessa kontrolloinnissa näyttää olevan kyse Kenian johtajien viimeaikaisista oikeudenkäynneistä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. Maan presidenttiä Uhuru Kenyattaa, varapresidentti William Rutoa ja entistä toimittajaa Joshua Arap Sangia syytetään ICC:ssä vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeisen väkivallan organisoinnista. Väkivaltaisuuksissa kuoli 1 100 ihmistä. Ruton tapaus on parhaillaan käsittelyssä, Kenyattan oikeudenkäynti alkaa helmikuussa.

Järjestöt ovat huolissaan myös medioiden kiristyvästä kontrollista. Lokakuun lopussa meni läpi laki, joka perustaisi erillisen mediatuomioistuimen ja antaisi viranomaisille mahdollisuuden sakottaa medioita ja journalisteja heppoisin perustein. Laki vaatii vielä presidentin hyväksynnän. Lisäksi käsittelyyn on tulossa laki, joka antaisi valtiolle mahdollisuuden kieltää sellaiset sisällöt, jotka ovat "kansallisten etujen" vastaisia.

kansalaisoikeudetmediakansalaisyhteiskuntalaki Kenia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”