Uutiset

Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”

Köyhyyden voittaminen vaatisi julkisten menojen lisäystä, mutta moni kehitysmaa leikkaa julkisen sektorin menoja rahoittaakseen velanhoitoaan, kertoo Jubilee Debt Campaign. Kongon tasavalta on leikannut julkisen sektorin menoja yli 50 prosenttia.
Kyltti, jossa lukee "Loans on anything of value"
Kehitysmaiden velkakriisi on pahentunut 2010-luvulla. (Kuva: Paul Sableman / CC BY 2.0)

Kehitysmaiden velkojen takaisinmaksu on vaikuttanut julkisen sektorin menojen supistumiseen monissa maissa, varoittaa brittiläinen kampanjajärjestö Jubilee Debt Campaign, joka toimii kehitysmaiden velkaantumista vastaan.

Kampanjan keräsi tilastoja Maailmanpankilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF). Tietojen mukaan 15 maasta, jotka käyttivät vuosina 2015–2018 yli 18 prosenttia tuloistaan velanhoitoon, 14 leikkasi julkisia menojaan henkeä kohti.

Sen sijaan 30 maassa, joissa velanhoito oli vähäisintä, julkiset menot kasvoivat 14 prosenttia vuosina 2015–2018.

”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin. Paisuva velanmaksu ja julkisten menojen leikkaukset ovat katastrofin resepti. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi vaatii julkisen kulutuksen kasvua, mutta monissa maissa käy päin vastoin. IMF:n ja Maailmanpankin pitää lakata tukemasta vastuuttomia lainaajia ja tehdä osansa velkojen uudelleenjärjestelemiseksi kriisimaissa”, vaatii kampanjan johtaja Sarah-Jayne Clifton tiedotteessa.

Pahin tilanne on Kongon tasavallassa, joka on leikannut julkisia menojaan yli 50 prosenttia vuosina 2015–2018. Tšadissa leikkaukset olivat 35 prosenttia vuoteen 2018 mennessä. Kumpikin maa on veloissa lainattuaan öljykauppiailta. Öljyn hinnan lasku on pahentanut vaikeuksia.

Mosambik puolestaan on leikkasi julkisen sektorin menoja 21 prosenttia vuosina 2015–2018. Taustalla ovat maan salaiset lainat, joita se otti lontoolaisilta pankeilta.

Jubilee Debt Campaign keräsi tietoja yhteensä 63 köyhimmästä maasta, joista tietoja on saatavilla. Ennusteiden mukaan maat maksavat velkojaan yhä enemmän takaisin seuraavien kolmen vuoden aikana, jos talous kasvaa eikä taloudellisia järkytyksiä koeta.

Vuoteen 2022 mennessä velanhoidon osuus maiden julkisista menoista on jo lähes 13 prosenttia, noin 133 prosenttia enemmän kuin vuonna 2011. Jos talousongelmia, kuten hyödykkeiden hintojen laskua, korkojen kasvua tai katastrofeja, ilmenee, velkojen takaisinmaksu voi nousta nopeasti korkeimmilleen 20 vuoteen, jopa 216 prosenttiin vuoteen 2011 verrattuna.

Kehitysmaiden velkaantuminen oli kansainvälisen politiikan agendalla vuosituhannen vaihteessa, jolloin kehitettiin myös uusia velkahelpotus- ja anteeksiantomekanismeja. Jubilee Debt Campaign on kuitenkin varoitellut uudesta velkakriisistä jo muutaman vuoden ajan. Taustalla on muun muassa kasvava lainanotto matalien korkojen takia.

Myös Maailmanpankki kertoi joulun alla, että kehitysmaiden velka on kasvanut 2010-luvulla nopeammin ja laajemmin kuin lähes 50 vuoteen. Erona aiempaa on nyt se, että sekä yksityinen että julkinen velka ovat kasvaneet, mukana on uusia luotonantajia eikä kriisi ole rajoittunut vain yhdelle tai kahdelle alueelle. Toistaiseksi laajamittaista kriisiä ehkäisee kuitenkin matala korkotaso.

politiikkatalousluotto/investointivelka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tuoreimmat

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas
Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen