Uutiset Kehityspolitiikka

Järjestö varoittaa kehitysmaiden uudesta velkakriisistä

Kehitysmaille on lainattu viime vuosina yhä enemmän, ja nyt myös maksettavaa on eniten kymmeneen vuoteen.
(Kuva: Friends of the Earth International / CC BY-NC-ND 2.0)

Kehitysmaiden velanmaksu vie yhä suuremman osan hallitusten tuloista, varoittaa kehitysmaiden velkaantumista vastaan kampanjoiva Jubilee Debt Campaign -järjestö. Sen eilen julkaisemien tilastojen mukaan kehitysmaiden velanmaksu kasvoi viime vuonna korkeimmalle sitten vuoden 2007 ja uusi velkakriisi on alkanut.

"Velanmaksun nopea kasvu monissa maissa on lainabuumin, kulutustavaroiden hintojen laskun, Yhdysvaltain dollarin arvon kasvun ja nyt kasvavan dollarin korkotason seurausta. Tämä asettaa paineen hallitusten budjeteille juuri, kun tarvitaan enemmän rahaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen", sanoo ekonomisti Tim Jones järjestön tiedotteessa.

Jubilee Debt Campaignin analyysin mukaan kehitysmaiden velanmaksu kasvoi vuosina 2014–2016 45 prosenttia, mikäli tarkastellaan velkoja osuutena hallitusten tuloista. Viime vuonna analyysissä mukana olevat 122 kehitysmaata maksoivat velkaa takaisin keskimäärin jo 9,7 prosenttia tuloistaan.

Uuden velkakriisin taustalla on monia syitä. Kehitysmaille on matalan korkotason takia annettu viime vuosina yhä enemmän lainaa. Vuosina 2008–2016 matalan tulotason ja alemman keskitulotason maille lainattu summa kasvoi 56 miljardista 262 miljardiin dollariin. Viime aikoina monien vientituotteiden hinta on kuitenkin laskenut, mikä on vähentänyt niistä riippuvaisten kehitysmaiden tuloja. Samaan aikaan Yhdysvaltain dollarin arvo on kasvanut, mikä lisää kehitysmaiden velan kokoa, sillä ulkomaanvelka lasketaan yleensä dollareissa. Nyt pelkona on, että Yhdysvaltain keskuspankki kasvattaa korkotasoa, mikä lisäisi velkataakkaa entisestään, analyysissä kerrotaan.

Eniten velkaa suhteessa valtion tuloihin maksoi viime vuonna öljymaa Angola, 44 prosenttia. Sen jälkeen eniten maksoivat Libanon, Tšad, Ghana, Bhutan, Montenegro, Sri Lanka ja Grenada.

Tilanne herättää huolta, sillä 2000-luvun alussa kehitysmaiden velkaantuminen oli suuri ongelma ja velkojen anteeksi antamisen puolesta kampanjoitiin laajasti. Vuosina 2000–2010 kehitysmaiden ulkomaanvelan takaisinmaksu putosikin sekä vientituotteiden hintojen nousun että kehitysmaiden velkojen perumisen vuoksi.

Kehityspolitiikka talousluotto/investointirahoitusvelka

Lue myös

Kolikoita valumassa ulos kaatuneesta lasipurkista

Rikkaat maat lisäsivät kehitysapuaan viime vuonna – Koronavirus lisää painetta nostaa tukea

Vain viisi vaurasta maata saavutti viime vuonna tavoitteen suunnata vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. Suomi on EU-maiden keskitasoa.
Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”