Kehitysmaat kärjessä bisnesindeksissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysmaat kärjessä bisnesindeksissä

Kansalaisjärjestöt kritisoivat Maailmanpankin bisnesindeksiä, joka niiden mukaan esimerkiksi kannustaa verokilpailuun.

Kehitysmaat, etenkin Saharan eteläpuolisen Afrikan maat, ovat pärjänneet tänä vuonna hyvin Maailmanpankin Doing Business -indeksissä, joka tarkastelee yritystoiminnan edellytyksiä 189 maassa. Eniten edellytyksiä ovat viimeisen vuoden aikana parantaneet Tadžikistan, Benin, Togo, Norsunluurannikko, Senegal, Trinidad ja Tobago, Kongon demokraattinen tasavalta, Azerbaidžan, Irlanti ja Arabiemiraatit.

Vuosittain julkaistavassa indeksissä tarkastellaan esimerkiksi sitä, miten kauan maassa kestää perustaa yritys ja miten helppoa on saada luottoa.

Raportin mukaan kesäkuun 2013 ja 2014 välisenä aikana maailmassa tehtiin yhteensä 230 liike-elämään liittyvää uudistusta, joista suurin osa tähtäsi sääntelyn monimutkaisuuden vähentämiseen ja siitä aiheutuvien kulujen laskuun. Eniten uudistuksia tehtiin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Esimerkiksi siinä, missä Senegalissa yrityksen perustaminen kesti 10 vuotta sitten 57 päivää, nyt vaadittava aika on kuusi päivää.

Suomi on indeksissä sijalla 9.

Useat kansalaisjärjestöt kritisoivat jo etukäteen raportin julkaisua, sillä siinä ei ole juuri puututtu aiemmin esiin nostettuihin ongelmiin, kuten indikaattoriin, joka arvottaa maita verotuksen mukaan, sekä liiteosuuteen, joka käsittelee työelämäsääntelyä. Järjestöjen mukaan veroindikaattori kannustaa verojen polkemiseen ja työelämäoikeuksien liite työolojen huonontamiseen.

Maailmanpankki asetti syksyllä 2012 riippumattoman paneelin arvioimaan Doing Business -indeksiä. Kesällä 2013 ilmestyneiden suositusten mukaan raporttia on helppo tulkita väärin, se nojaa kapeisiin tiedonlähteisiin ja sen verojen maksuun ja työllistämiseen liittyvät indikaattorit vaativat tarkempaa harkintaa. Sen mukaan koko listaus bisneksen teon helppoudesta pitäisi poistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia