Kaupunkiin muutto on pettymys kiinalaisnuorille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaupunkiin muutto on pettymys kiinalaisnuorille

Kiinalaisnuoret muuttavat maalta yhä useammin kaupunkiin paremman elämän toivossa. Monet joutuvat kuitenkin huonosti palkattuun työhön ja ränsistyneisiin asuntoihin.

Hienot huvilat ja autot vilistävät ikkunan takana, kun Yang Hongwei, 25, palaa bussilla töistä kotiin. Unelma sellaisesta elämästä toi hänet kolme vuotta sitten Pekingiin.

Yang on kotoisin Heilongjiangin maakunnasta. Hän valmistui siellä öljyalan oppilaitoksesta ja tuli monen muun opintonsa päättäneen tavoin Pekingiin hyvän työpaikan toivossa.

Yangin kotina on kuitenkin rähjäinen Tangjialingin kylä kaupungin pohjoislaidalla. Hän asuu vuokralla kymmenen neliön huoneessa, jonka 57 euron kuukausivuokra nielee viidenneksen hänen palkastaan.

"Talosta puuttuu keskuslämmitys, mutta alan jo tottua kylmyyteen", sanoo Yang, jota surettaa enemmän se, ettei hän rahattomana ole kehdannut pyytää yhtään tyttöä ulos koko pääkaupungissa olonsa aikana.

Kaupunki ei tuo onnea


Kiinalaiset sosiologit ovat alkaneet kutsua Yangia ja hänen kaltaisiaan "muurahaisheimoksi". He vaeltavat kaupunkeihin suurin toivein, mutta joutuvat tyytymään huonosti palkattuihin töihin ja kehnoon asuntoon.

Esimerkiksi Tangjialingin asukasmäärä on noussut 3 000:sta 50 000:een "muurahaisten" takia.

"He ovat kuin muurahaisia: älykkäitä, heikkoja ja elävät ryhmissä", aiheesta viime syksynä kirjan julkaisut professori Lian Si sanoo.

Hän arvioi, että kaikkiaan miljoonasta "muurahaisesta" 100 000 asuu Pekingissä.

Useimmat ovat lähtöisin köyhistä maaseudun perheistä. He tekevät kaupungeissa tilapäisiä ja huonopalkkaisia töitä tarjoilijoina ja vakuutusten tai sähkölaitteiden myyjinä. Osa on työttömänä.

Lian ennustaa, että työmarkkinoiden kasvava haasteellisuus tuottaa yhä lisää "muurahaisia".

Kiina alkoi vuonna 2003 lisätä voimakkaasti yliopistojen opiskelijamääriä, minkä seurauksena työmarkkinoille tulvahtaa tänäkin vuonna 6,3 miljoonaa uutta valmistunutta.


Perheen perustaminen kallista


Pekingissä virallinen kuukauden keskipalkka oli vuonna 2008 noin 4 000 yuania (410 euroa), mutta "muurahaiset" tienaavat keskimäärin puolet siitä.

Perheen perustaminen on pienellä palkalla ja vailla sosiaaliturvaa eläville vaikeata. Pelkästään kunnon asunto kaupungista söisi koko palkan. Lianin mukaan 93 prosenttia "muurahaisista" onkin naimattomia.

Halvalla alueella asuminen taas merkitsee pitkää ja hankalaa työmatkaa, koska bussilinjoja on väkimäärään nähden vähän.

"Bussiin on vaikea päästä", myöntää Yang. Hän työskentelee nyt ohjelmistoyrityksessä Zhongguancunissa, jota sanotaan Kiinan piilaaksoksi.

Monen muun maalta tulleen lailla Yang merkitsee perheelleen ainoaa toivoa paremmasta. Kotiinpaluu tarkoittaisi epäonnistumisen myöntämistä.

Unelmaansa tavoittelevat "muurahaiset" vaihtavat jatkuvasti työpaikkaa. Yang sanoo tehneensä sen "lukemattomia kertoja" ja harkitsee taas lähtöä. Tuoreet hakemukset tuottivat kutsuja useisiin työhaastatteluihin, joten hän on toiveikas: parempi palkka ja uusi asunto voivat olla jo nurkan takana.

"Yläkerrassa asui kaveri kolme vuotta, mutta saatuaan ylennyksen osastopäälliköksi hän osti asunnon kaupungista", Yang kertoo. "Olen laatinut itselleni aikataulun: pysyn vielä kolme vuotta Pekingissä. Jos tilanne ei kohene, palaan kotikaupunkiini", Yang sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia