Katu riistää lapsuuden miljoonilta Latinalaisessa Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Katu riistää lapsuuden miljoonilta Latinalaisessa Amerikassa

Yli puolet Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden lapsista ja nuorista elää köyhyydessä, YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi tuoreessa vuosiraportissaan. Vaikka lasten tilanteen kohentamiseksi on tehty paljon, alueen lapsista seitsemän prosenttia jää ilman terveydenhoitoa, viisi prosenttia on alipainoisia ja joka viides alle 18-vuotias vailla kelvollista asuntoa.

Lauran ja Jesús Omarin vauvasta saattaa tulla yksi miljoonista Latinalaisen Amerikan katulapsista.

Laura ja Omar ovat Meksikon pääkaupungin katujen kodittomia nuoria. He ovat majoittuneet rähjäiseen, jätekasojen ja kulkukoirien piirittämään hökkeliin yhden pääkaupungin valtaväylän, Reforma-bulevardin, liepeille. Öisin hökkelin ympäristö vilisee rottia.

Vauva syntyi etuajassa, ja Lauraa auttoi synnytyksessä ryhmä lääketieteen opiskelijoita, jotka sattuivat liikkumaan lähistöllä. Laura ja 2,2 kiloa painanut vastasyntynyt vietiin lopulta hoitoon julkiseen sairaalaan.

Nuoret vanhemmat sanovat olevansa onnellisia vauvasta. Onnea kuitenkin varjostaa pelko ja huoli lapsen tulevaisuudesta, joka näyttää kadulla lohduttomalta.

Yli puolet Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden lapsista ja nuorista elää köyhyydessä, YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi tuoreessa raportissaan. Selvitys Latinalaisen Amerikan lasten tilanteesta on osa Unicefin vuosiraporttia maailman lasten hyvinvoinnista.

Vaikka lasten tilanteen kohentamiseksi on Latinalaisessa Amerikassa tehty paljon, moni ongelma odottaa yhä ratkaisuaan.

Lapsia altistuu jatkuvasti hiv-tartunnan ja aseellisen väkivallan kaltaisille uhille. Köyhyys karsii armotta lapsen mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä tasapainoisesti.

Suurelta osalta lapsia on kokonaan riistetty oikeus lapsuuteen, Unicef sanoo.

Latinalaisessa Amerikassa joka viides alle 18-vuotias lapsi on vailla kelvollista asuntoa. Seitsemän prosenttia lapsista jää ilman terveydenhoitoa, viisi prosenttia on alipainoisia tai vajaakasvuisia ikäisekseen. Kolme sadasta Latinalaisen Amerikan lapsesta ei ole käynyt koulua päivääkään.

Yksi lasten tilanteen keskeisimpiä arviointimittareita on lapsikuolleisuus. Unicef kehuu Latinalaista Amerikkaa siitä, että lapsikuolleisuus on siellä saatu vähenemään tuntuvasti viime vuosikymmenten kuluessa.

Kun vielä vuonna 1960 maanosassa menehtyi alle viisivuotiaana 153 lasta tuhannesta, luku oli vuonna 2003 enää 32. Samaan aikaan imeväiskuolleisuus laski 102:sta 27:ään lapseen tuhannesta.

Vähäisintä lapsikuolleisuus on Kuubassa, jossa kahdeksan lasta tuhannesta kuolee alle viisivuotiaana. Pahin tilanne on Haitissa, jossa lapsikuolleisuus on lähes viisinkertainen Kuubaan verrattuna.

Brasiliassa köyhän perheen lapsi kuolee kolme kertaa todennäköisemmin alle viisivuotiaana kuin paremmin toimeen tulevan perheen lapsi. Lukutaidottomaksi köyhä lapsi jää yli 20 kertaa todennäköisemmin kuin keskituloisen tai varakkaan perheen lapsi.

Omar tietää, miltä todellisuus tilastojen takana näyttää. Isä pahoinpiteli Omaria, kun hän vielä asui kotona. Kadulle hän joutui lähtemään kymmenvuotiaana.

Omarin lapsuuteen ovat kuuluneet huumeet, varhaiset seksisuhteet ja jatkuva epävarmuus siitä, millä ruokkia itsensä seuraavaksi. Viime vuosina huumeista on tullut hänelle yhä tutumpia. "Olen tehnyt ja nähnyt varmaankin kaikkea", Omar toteaa koruttomasti.

Hän on huolissaan siitä, miten koditon ja rahaton nuoripari elättää pienen lapsen.

"En tiedä, kuinka selviämme lapsen kanssa mutta tiedän, että haluamme pitää hänet ja antaa hänelle kaiken minkä voimme", Omar sanoo.

"Ehkä minun on yritettävä löytää töitä, jotta voisin ansaita vähän rahaa elättääkseni Lauran ja tyttäremme", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia