Kärsimys kasvaa Kreikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kärsimys kasvaa Kreikassa

Kreikkalaisten luottamus tulevaan on romahtanut ja alkanut muistuttaa vähemmän kehittyneiden maiden tasoa, sanoo tuore mielipidetutkimus.

Kärsimykseksi elämänsä kokevien kreikkalaisten määrä on yli kolminkertaistunut neljässä vuodessa. Tänä vuonna tehdyn Gallup-tutkimuksen mukaan 25 prosenttia kreikkalaisista arvioi elämänsä niin huonoksi, että se voidaan määritellä kärsimykseksi. Vuonna 2007 luku oli 7 prosenttia.

Kreikan tulokset ovat epätavallisia länsimaille: on todennäköisempää että kreikkalainen tuntee itsensä kärsiväksi kuin menestyväksi.

Useissa maissa toteutettu kyselytutkimus jakaa vastaajien hyvinvoinnin menestykseen, kamppailuun ja kärsimykseen sillä perusteella, miten vastaaja arvioi elämäänsä asteikolla 0-10.

Muihin kehittyneisiin maihin ja myös talouskriisin kohtaamiin maihin kuten Irlantiin ja Italiaan verrattuna kreikkalaisten hyvinvoinnin taso on matala. Tutkituista maista kärsimys on korkeampaa vain Unkarissa (28 prosenttia), Romaniassa (28 prosenttia) ja Bulgariassa (45 prosenttia). Menestyksekkääksi elämänsä kokevia on vähemmän vain Bulgariassa.

Kreikkalaisten masennus heijastaa kansalaisten kolme vuotta kestäneitä taloudellisia vaikeuksia. Vakavat budjettileikkaukset, veronkorotukset ja julkisen sektorin työpaikkojen vähennykset ovat ravistelleet Kreikan yhteiskuntaa ja ruokkineet protesteja.

Toisin kuin useimmat vastaajat Euroopassa ja muualla maailmassa, kreikkalaiset myös uskovat elämänsä olevan pahempaa viiden vuoden päästä kuin nyt. Heidän luottamuksensa tulevaan on vähentynyt joka vuosi vuodesta 2007 lähtien, ja on nykyisten tietojen valossa ei paitsi koko Euroopan vaan koko maailman matalimmalla tasolla.

Vaikka talouskriisi vaikutti Kreikkaan jo vuonna 2009, ja kreikkalaiset silloinkin arvioivat elämänsä huonommaksi kuin kaksi vuotta aiemmin, suurin osa kreikkalaisista kuitenkin uskoi tilanteensa paranevan viiden vuoden aikana.

Vuoteen 2011 mennessä kriisin vaikutukset ovat muuttuneet selvemmäksi, ja kreikkalaisten odotukset ovat haalistuneet. Pessimismi on kasvanut jopa siinä määrin, että kreikkalaisten kokemus hyvinvoinnistaan on vähäisempää kuin suurimmassa osassa Eurooppaa ja on nyt ennemminkin vähemmän kehittyneiden maiden tasolla.

Gallup löysi samansuuntaisia negatiivisia elämänodotuksia myös muista maista, joissa on mellakoitu.

Faktalaatikko

  • Tutkimukseen haastateltiin 1000 kreikkalaista yli 15-vuotiasta aikuista huhti-toukokuussa 2011 juuri ennen suurten mielenosoitusten ja mellakoiden alkua.
  • Kreikkalaisista 16% oli menestyviä, 62% kamppailevia  ja 25% kärsiviä.
  • Virhemarginaali 3,5-4%.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia