Uutiset Kreikan talouskriisi

Kreikan siirtolaiskriisi pahenee

Velan ahdistama Kreikka ei pysty huolehtimaan siirtolaisista, joita tulee jo noin tuhat päivässä.
(Kuva: Theophilos Papadopoulos / cc 2.0)

Kreikan saarille tulevien siirtolaisten ja pakolaisten määrä kasvaa yhä. Tulijoita on jo noin tuhat päivässä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittaa pahenevasta pakolaiskriisistä, jota talousahdingossa oleva maa ei pysty hallitsemaan.

Kreikan epävakaa taloustilanne yhdistettynä yhä useampaan tulijaan asettaa pienten saarten yhteisöt vakavan paineen alle. Perusinfrastruktuuria ja -palveluita ei yksinkertaisesti ole riittävästi huolimatta viranomaisten ja paikallisten asukkaiden pyrkimyksestä, järjestön tiedotteessa kerrotaan.

Järjestön mukaan tänä vuonna heinäkuun 3. päivään mennessä Kreikkaan oli saapunut yli 77 100 ihmistä. Lähes 60 prosenttia oli Syyrian konfliktia pakenevia, muut olivat muun muassa Afganistanista, Irakista, Eritreasta ja Somaliasta.

"Euroopan on vastattava välittömästä ennen kuin tilanne pahenee enemmän", sanoo järjestön edustaja William Spindler.

Osa Kreikan saarille tulijoista joutuu pidätyskeskuksiin, joissa olot ovat karut. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch tapasi siirtolaisia toukokuussa. Järjestön mukaan pahin tilanne on Kosin saarella, jossa vastaanottojärjestelmää tai keskuksia ei ole. Lapset ja aikuiset nukkuivat hylätyssä hotellissa ilman sähköä ja rajoitetun vedentulon varassa. Osa nukkui ulkona, ja lähes kaikki kertoivat, että viranomaisilta heruu ruokaa vain vähän.

Moni yrittää jatkaa matkaa Kreikasta Balkanin kautta Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan, mutta reitti altistaa monet väkivallalle ja muulle kaltoin kohtelulle.

EU:n on määrä päättää tässä kuussa 40 000 turvapaikanhakijan jakamisesta jäsenmaiden kesken Kreikan ja Italian siirtolaistilanteen helpottamiseksi. Kiintiöistä päätetään kuitenkin vapaaehtoiselta pohjalta.

Kreikan talouskriisi pakolaisetsiirtolaisuus Kreikka Human Rights Watch

Lue myös

YK-asiantuntija Kreikan kriisistä: Ei säästöjä ihmisoikeuksien kustannuksella

Myös sosiaaliset näkökohdat on otettava huomioon, kun uusista säästötoimista päätetään, sanoo YK:n velka-asiantuntija.

Järjestö: Säästötoimet heikentäneet Kreikan ihmisoikeustilannetta

Myös EU-maat ovat osaltaan vastuussa taloudellisten ja poliittisten oikeuksien kaventumisesta Kreikassa, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.