Kansalaisjärjestöt vaativat EPA-neuvotteluihin tuumaustaukoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisjärjestöt vaativat EPA-neuvotteluihin tuumaustaukoa

Kolme suomalaista kansalaisjärjestöä vei torstaina kansanedustajille vetoomuksen, jossa vaadittiin Euroopan unionin ja kehitysmaiden AKT-ryhmän kauppaneuvottelujen keskeyttämistä. Torstaina vietettiin kansainvälistä EPA-kauppasopimusten vastaista toimintapäivää.

Puhalletut muoviset maapallot huojuvat eduskuntatalon portailla.

“Varokaa, pallo karkaa”, huudahtaa Reilun kaupan puolesta ry:n Minna Mannert ja juoksee maapallonsa kiinni. Attacin Otto Bruun levittää muiden kansalaisjärjestöaktiivien kanssa banderollia, ja Repun Sini Mayry kättelee portaita alas astelevia kansanedustajia.

Euroopan unionin on keskeytettävä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa käymänsä EPA-kauppaneuvottelut, kansalaisjärjestöt vaativat torstaisessa tempauksessaan. Attacin ja Repun lisäksi mielenilmausta oli järjestämässä Changemaker-verkosto.

EPA- eli Economic Partnership Agreement -sopimuksilla Euroopan unioni pyrkii avaamaan AKT-maiden markkinoita omille tuotteilleen – siis omien sanojensa mukaan “integroimaan kehitysmaita maailmantalouteen”.

Järjestöjen mukaan sopimukset eivät kuitenkaan takaisi kehitysmaiden tuotteille vastaavaa pääsyä Euroopan markkinoille. Sen sijaan kehitysmaat kärsisivät taloudellisen tappion: Tulleitta ne joutuisivat epäreiluun kilpailuasemaan EU-maihin nähden. EU puolestaan jatkaisi esimerkiksi oman maataloutensa massiivista tukemista ja hintojen polkemista maailmanmarkkinoilla.

“Sopimukset johtaisivat siihen, että kehitysmaiden työllisyyden ja peruspalvelujen kannalta olennaiset tullitulot romahtaisivat”, Otto Bruun tiivisti. "Siksi neuvotteluissa on otettava tuumaustauko."

Myös viljelysmaa uhkaa kallistua

“Kiitos kun tulitte paikalle, minä vien viestinne eteenpäin eduskuntaryhmäämme”, vastasivat portaita laskeutuneet kansanedustajat järjestöjen vetoomukseen. Paikalla olivat muiden muassa Paavo Arhinmäki (vas), Pekka Haavisto (vihr), Kimmo Kiljunen (sd) ja Petteri Orvo (kok).

Kuin yhdestä suusta edustajat vakuuttelivat järjestöille myös aikovansa mitä pikimmin ottaa yhteyttä europarlamentaarikkoihin, jotta Brysselin-edustajat voivat puolestaan yrittää painostaa komissiota muuttamaan neuvotteluiden suuntaa.

“Komissiolta on ollut vaikea saada tietoa siitä, missä neuvotteluissa mennään, vaikka työ perustuu myös meidän verovaroihimme. Neuvotteluiden pitäisi olla avoimet”, Pekka Haavisto vaati.

Haavisto oli huolissaan myös siitä, kuinka EPA-sopimukset vaikuttaisivat maan hintaan AKT-maissa. Jos ja kun suuret tuottajat pääsisivät mellastamaan kehitysmaiden markkinoille, ne voisivat ostaa köyhät pienviljelijät ulos. Maa kallistuisi, ja paikalliset tuottajat syrjäytyisivät yhä pahemmin.

Kovimmin sanoin EPA-sopimuksia ja eritoten suomalaispoliitikkojen toimintaa – tai toimettomuutta – niiden estämiseksi ruoti kansanedustaja Krista Kiuru (sd). Hänen mukaansa kansanedustajat olisivat voineet puuttua neuvotteluihin maalis–huhtikuun vaihteessa, kun asiaa käsiteltiin suuressa valiokunnassa.

“Tässä me nyt sen sijaan hymistelemme eduskuntatalon portailla, koska poliittista tahtoa ei aiemmin ollut tarpeeksi”, Kiuru totesi.

“En haluaisi olla inhorealisti, mutta pallo on jo karannut Suomen käsistä.”

Lisätietoa EPA-sopimuksista:

Kepan kansalaisjärjestöjen tempauksesta ja teemasivut ja -kampanjasivut (engl.)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia