Kanitarhaus kukoistaa Zimbabwessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kanitarhaus kukoistaa Zimbabwessa

Pahenevan kuivuuden ja ruokapulan koettelemasta Zimbabwesta löytyy yhä myös menestyviä ruuantuottajia.

(IPS) -- Pahenevan kuivuuden ja ruokapulan koettelemasta Zimbabwesta löytyy yhä myös menestyviä ruuantuottajia. He kasvattavat kaneja.

Tichaona Muzariri, 44, asuu Chivhussa noin 140 kilometriä etelään pääkaupungista Hararesta. Hän irtisanoutui opettajanvirastaan 2009 ja perusti kanitarhan vajaan 30 euron alkupääomalla. Yhden uroskanin ja kolmen naaraan tarhasta on paisunut operaatio, joka tuottaa lähes 3 000 kania vuodessa.

Muzariri myy kaninlihaa kauppoihin, ravintoloihin ja hotelleihin. Kani maksaa kaupassa noin kahdeksan euroa kilo. "Vaatimattoman alun jälkeen on vaikea uskoa, että tienaan nyt todella hyvin", hän sanoo.

Yksi kaniemo voi tuottaa jopa 40 poikasta vuodessa, ja nämä kasvavat myyntikuntoon alle puolessa vuodessa. Muzaririn tilalta ostettu elävä kani maksaa reilut viisi euroa, mistä jää tuottajalle voittoa, koska eläinten ruokinta tulee niin halvaksi.

Terveellistä ruokaa

"Kaninlihasta on tullut viime aikoina hyvin suosittua", kertoo Chivussa hotellia pitävä Gideon Humure. Suosiota lisää se, että kanipaisti on valkoista lihaa, joka sisältää vain vähän rasvaa ja kolesterolia.

Zimbabwen kaninkasvattajien yhdistys kertoo, että tuottajia on yli 2 000. Osalla on vain kanikoppi takapihalla, toisilla tarhaus yhdistyy pienen tai suuren maatilan pitoon.

Kanit tuottavat muutakin kuin lihaa. Tuottajat myyvät kanin papanoita lannoitteeksi ja matojen kasvattajille.

"Kanitarhaus on muuttanut elämäni. Saan joka kuukausi säästöön satoja euroja ja pystyn laittamaan lapseni yksityiskouluihin", Muzariri iloitsee.

Laajennus ei pelota

Kanitarhaus on Zimbabwessa miesvoittoinen ala, mutta joukkoon mahtuu myös naisia, kuten Maronderassa asuva Mavis Gono, 32. Hän on juuri hankkinut yli viiden hehtaarin tilan Hararen läheltä perustaakseen uuden suuremman kanitarhan.

"En näe riskiä siinä, että alan kasvattaa yhä enemmän kaneja, koska ne pärjäävät myös meidän ankarassa ilmastossamme eivätkä tarvitse kallista ruokaa, kuten kanat", Gono selittää.

Zimbabwen metsästysseura on laskenut, että suhteutettuna tarvittavaan ruoka- ja vesimäärään kani tuottaa neljä kertaa enemmän lihaa kuin lehmä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia