Kampanja Caterpillarin Israelin-vientiä vastaan voimistuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kampanja Caterpillarin Israelin-vientiä vastaan voimistuu

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on liittynyt kampanjaan, joka vastustaa Caterpillar-yhtiön puskutraktorien myyntiä Israelin armeijalle. HRW:n mukaan Israel tuhoaa yhtiön valmistamilla D9-puskutraktoreilla palestiinalaisten koteja, maataloutta ja teitä tavalla, joka rikkoo sodankäyntiä koskevia lakeja.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on liittynyt kampanjaan, joka vastustaa Caterpillar-yhtiön puskutraktorien myyntiä Israelin armeijalle.

HRW:n mukaan Israel tuhoaa yhtiön valmistamilla D9-puskutraktoreilla palestiinalaisten koteja, maataloutta ja teitä tavalla, joka rikkoo sodankäyntiä koskevia lakeja.

HRW:n Lähi-idän johtajan Sarah Leah Whitsonin mukaan Caterpillar on osasyyllinen Israelin ihmisoikeusloukkauksiin, koska se myy maahan koneitaan, vaikka tietää niitä käytettävän laittomaan kotien hävittämiseen.

Yhdysvaltain juutalaisia ja monia muita uskontokuntia edustavat rauhanjärjestöt jatkavat myös kampanjaansa, joka vaatii Carterpillaria selvittämään, rikkooko Israelin-vienti sen omia eettisiä sääntöjä. Niissä yhtiö muun muassa vakuuttaa hyväksyvänsä "globaalin kansalaisuuden asettamat vastuut".

Ryhmät lähettivät viime vuonna Caterpillarin yhtiökokoukselle asiaa koskevan pyynnön, muta sitä kannatti vain neljä prosenttia osakkaista. Nyt vetoomus on uudistettu ja järjestöt toivovat HRW:n mukaantulon lisäävän sen kannatusta vuoden 2005 yhtiökokouksessa.

HRW julkisti hiljan raportin Israelin armeijan toiminnasta Rafahissa Gazan kaistaleella. Sen mukaan Israelin toimet alueella neljän viime vuoden aikana ovat vieneet kodin 16 000 ihmiseltä eli asukkaiden kymmenesosalta.

HRW havaitsi, että Israelin armeijan operaatioidensa perusteeksi esittämä "sotilaallinen välttämättömyys" ei pitänyt paikkaansa. Kyse oli pikemmin Gazan ja Egyptin välisen "puskurivyöhykkeen" laajentamisesta Israelin vallan vahvistamiseksi alueella.

Raportin julkistamisen aikoihin Israel toteutti 17 päivää kestäneen sotilasoperaation Jabalyan pakolaisleirissä Gazan keskiosissa. Siinä kuoli vähintään 110 palestiinalaista, joista arviolta puolet oli siviilejä. Noin 70 palestiinalaistaloa tuhottiin kokonaan ja 200 osittain.

Caterpillarin toimitusjohtaja James Owens vastasi HRW:n vetoomukseen kertomalla, ettei yhtiöllä ole käytännön mahdollisuuksia eikä laillista oikeutta valvoa, miten ostaja sen tuotteita käyttää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia