Kallis koulu ajaa Zimbabwen lapset kotiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kallis koulu ajaa Zimbabwen lapset kotiin

Perustuslakiin kirjattu oikeus opetukseen on jäämässä tyhjäksi lupaukseksi.

(IPS) -- Zimbabwe ei saavuta YK:n vuosituhattavoitetta ilmaisen peruskoulutuksen turvaamisesta kaikille. Aikaa on enää tämä vuosi.

"Jättäydyin pois koulusta viime vuonna, koska työttömät vanhempani eivät voineet enää maksaa koulumaksuja", kertoo 9-vuotias hararelainen Tobias Chikota.

Leskiäiti Tambudzai Chihotan kuudesta lapsesta yksikään ei ole enää koulussa. "He eivät ole opiskelleet viittä luokkaa enempää, koska minulla ei ole rahaa koulumaksuihin."

Unicefin raportti vuodelta 2012 kertoo, että lähes 200 000 lasta keskeyttää peruskoulun Zimbabwessa vuosittain.

Avunpyyntö Britannialle

Kun Zimbabwe itsenäistyi Britanniasta vuonna 1980, maan hallitus julisti peruskoulutuksen ilmaiseksi.

"Silloin oppilaita ilmoittautui kouluihin joukoittain", muistelee eläkkeelle jäänyt opettaja Thabo Hlalo.

Zimbabwen lukutaitoisuus onkin Afrikan huippua: 83,6 prosenttia yli 15-vuotiaista osaa lukea.

Vähitellen koulumaksut ovat palanneet ja kallistuneet. Vanhempien pitää kustantaa niiden lisäksi myös koulupuku ja -tarvikkeet.

Viime vuonna Zimbabwe pyysi Britannialta rahallista tukea, jotta arviolta miljoona oppilasta voisi jatkaa koulussa. Zimbabwen hallituksen mukaan sillä ei ollut varaa tukea köyhien lasten koulunkäyntiä.

Britannia antoi noin 8,4 miljoonaa euroa kehitysyhteistyörahoistaan, mutta varoitti, että kerta olisi viimeinen.

Perustuslaki puoltaa

Zimbabwen opetusministeri Lazarus Dokora puolustaa koulumaksuja. Niitä välttelevät vanhemmat hän haluaisi haastaa oikeuteen.

Viime maaliskuun kansanäänestyksessä 95 prosenttia kansalaisista kannatti uutta perustuslakia, johon sisältyy oikeus ilmaiseen peruskoulutukseen.

"Hallituksemme on ollut epäjohdonmukainen koulutuksen rahoittamisessa", moittii Youth Dialogue Action Network -järjestön johtaja Catherine Mukwapati.

Viime vuoden budjettiin varattiin yli kaksi miljoonaa euroa opetussektorille, mutta Mukwapatin mukaan kyse on tyhjistä lupauksista.

Opettajat väsyvät

Vuonna 2010 Zimbabwen hallitus jakoi 13 miljoonaa koulukirjaa Unicefin koulutusrahaston kautta. Sen avulla koko maan kaikki peruskoulun oppilaat saivat neljä oppikirjaa.

Parlamentin raportti vuodelta 2012 kertoo, että maaseudun kouluissa on yli 60 oppilasta opettajaa kohti, kun tavoite on 40.

Tilannetta pahensi 20 000 opettajan lähtö maasta vuosien 2007–2009 talouskriisin aikana.

Opettajan kuukausipalkka on noin 336 euroa, joka jättää perheen köyhyysrajan alapuolelle. Opettajien ahdinko vaikuttaa kielteisesti opetuksen laatuun, varoittaa alan ammattijärjestö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia