Kaivoskiistan välirauha epäilyttää Turkissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaivoskiistan välirauha epäilyttää Turkissa

Turkin hallitus ei luovu yli 20 vuotta sitten syntyneestä aikeesta aloittaa louhinta Cerattepessä.

(IPS) -- Asukkaiden ja ympäristöliikkeen vastustus pysäytti kaivoshankkeen Turkin Cerattepessä. Hallitus ei kuitenkaan aio luopua louhintasuunnitelmasta, josta on kamppailtu yli 20 vuotta.

Cerattepen esiintymä lähellä Artvinin kaupunkia Koillis-Turkissa sisältää runsaasti kultaa, hopeaa ja kuparia. Niitä alettiin ensi kerran hyödyntää 1990-luvun alussa, mutta louhiminen lopetettiin, koska kaivoksen saasteiden todettiin tappavan karjaa ja villieläimiä.

Toinen yhtiö tarttui hankkeeseen 2000-luvulla, mutta asukkaiden protestit johtivat sen toimiluvan perumiseen 2007.

Turkkia hallitseva islamilainen AKP-puolue muutti 2010 kaivoslakia, ja Cerattepe kilpailutettiin uudelleen 2011. Toiminta kuitenkin keskeytettiin oikeuden päätöksellä taas 2014 ja ympäristövaikutusten arviointi hylättiin. Uusi yva hyväksyttiin alustavasti viime kesänä.

Suuryhtiö kiiruhti töihin

Kaivoksen toimiluvan nykyinen haltija, turkkilainen monialayhtiö Cengiz Holding, aloitti valmistelut Cerattepessä helmikuun puolivälissä vaikka lupaprosessi oli vielä kesken. Työntekijöitä vastassa oli jälleen asukkaiden ja ympäristöväen mielenosoitus, ja yhtiö kutsui poliisit ja santarmit avukseen.

Yhteenotot jatkuivat monta päivää, ja useita ihmisiä loukkaantui, kun turvallisuusjoukot käyttivät vesitykkejä ja kumiluoteja mielenosoitusten hajottamiseen.

Pääministeri Ahmet Davutoğlu tapasi helmikuun lopulla asukkaiden lähetystön ja ilmoitti, että toiminta keskeytetään, kunnes oikeustoimet on saatu päätökseen. Hän korosti, että hallitus haluaa louhinnan käyntiin joka tapauksessa.

Vastustajia mustamaalataan

Kaivoksen vastustajien voitonhuumaa hälventää pelko, että hallitus ei määrää Cengiz-yhtiötä noudattamaan lakia, vaan muuttaa määräyksiä yhtiön toiveiden mukaan, arvioi Baran Bozoğlu, joka johtaa ympäristötutkimuskeskusta Muğlan yliopistossa.

Valtiovalta ja sen viestimet ovat jatkuvasti mustamaalanneet kaivoksen vastustajia. Davutoğlu julisti protestit laittomiksi, ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan vertasi niitä vuoden 2013 Gezi-liikkeeseen. Istanbulilaisen puiston puolesta alkaneet mielenosoitukset paisuivat tuolloin maanlaajuisiksi protesteiksi hallitusta vastaan.

Hallitusta kannattava Sabah-lehti jopa kutsui Artvinin mielenosoittajia terroristijärjestön jäseniksi. Myös hallituksen linjana on viime aikoina ollut julistaa kaikki toisinajattelu rikolliseksi ja terrorismiksi, millä se oikeuttaa turvallisuusjoukkojen kovat otteet.

Samaan aikaan maan johtoon läheisissä väleissä olevat suuryhtiöt, kuten Cengiz, on vapautettu korruptiosyytteistä ja veroveloistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia