Kahvikaupassa reiluus on valttia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kahvikaupassa reiluus on valttia

Maailmanpankin tuore raportti kannustaa lisäämään kahvintuotannossa luomuviljelyä, reilun kaupan periaatteita ja muita kestävän kehityksen mukaisia järjestelyjä. Pankin mukaan ne auttavat kahvinviljelijöitä ulos ahdingosta, johon hintojen romahdus on heidät ajanut.

Pankki tutki 11 Euroopan maan ja Japanin kahvimarkkinoita ja havaitsi, että reilun ja ekologisen kahvin markkinat ovat vakaassa kasvussa. Vaikka markkinaosuudet ovat vasta 0,3-3,4 prosentin luokkaa, yhä useammat suuret kahviyhtiöt ovat hyväksyneet uudet tuotteet valikoimiinsa.

Kestävällä tavalla tuotetun kahvin menekin ennustetaan Euroopassa kasvavan ensi vuoteen mennessä 55-65 prosenttia vuoden 1999 tasosta.

Kansainvälinen kehitysapujärjestö Oxfam aloitti vuosi sitten laajan kampanjan reilun kahvin puolesta. Sen mukaan järjestely takaa tuottajille hinnan, joka on lähes 2,5-kertainen raakakahvin nykyiseen maailmanmarkkinahintaan verrattuna.

Kestävä tuotanto tarjoaa ratkaisuja kahvibisnestä viime aikoina vaivanneisiin ongelmiin ylituotannosta laadun heikkenemiseen. Kemikaalien käytön vähentäminen alentaa kustannuksia ja terveysriskejä ja parantaa työllisyyttä, Maailmanpankin maatalousosaston pääekonomisti Panos Varangis selittää.

Kahvi kuuluu maailman tärkeimpiin kauppatavaroihin. Yhdeksän kehitysmaata ansaitsee sillä yli viidenneksen vientituloistaan. Kahvinviljelystä elää noin 25 miljoonaa talonpoikaa yli 50 kehitysmaassa. Moni on tosin joutunut luopumaan elinkeinostaan viime vuosina, kun tuottajahinta on alittanut tuotantokustannukset.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia