Käärmeenpuremien vastamyrkky loppumassa Afrikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Käärmeenpuremien vastamyrkky loppumassa Afrikasta

Lääkeyhtiö Sanofi Pasteurin päätös lopettaa vastalääkkeen valmistus uhkaa aiheuttaa kymmeniä tuhansia turhia kuolemia, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Saharan eteläpuolinen Afrikka uhkaa jäädä ilman alueen tärkeintä käärmeenpuremien vastamyrkkyä. Ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi Pasteur lopetti vastamyrkyn valmistuksen viime vuonna, ja viimeinen erä vanhenee ensi vuoden kesäkuussa. Riskinä on, että kymmenet tuhannet ihmiset kuolevat tarpeettomasti, varoittaa avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF).

Sanofi Pasteurin vastamyrkky Fav-Afrique on tehokkaimpana ja turvallisimpana tunnettu vastamyrkky kymmenen eri käärmeen puremaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Yhtiö on kertonut lopettavansa tuotannon, koska se ei pysty enää kilpailemaan kehittyvän maailman tuottajien kanssa ja alkavansa siksi valmistaa samalla teknologialla rabieslääkettä.

"Yritämme pitää kansanterveyden ja voitot tasapainossa, mutta elämme taloudellisessa ympäristössä ja meidän on oltava realistisia. Maailma on kova", totesi yhtiön varajohtaja Alain Bernal Independent-lehdelle.

MSF:n tietojen mukaan yhtiö neuvottelee toisen valmistajan kanssa, mutta neuvotteluiden ei odoteta päättyvän ennen ensi vuoden loppua.

Järjestö vaatii sekä Sanofi Pasteuria että kansainvälistä yhteisöä toimimaan tilanteen ratkaisemiseksi. Sen mukaan käärmeenpuremat ovat yksi laiminlyödyimmistä kansanterveyden ongelmista, eikä se ole tähän mennessä saanut riittävää huomiota sen paremmin avunantajilta kuin Maailman terveysjärjestöltäkään.

"Meillä on nyt edessämme todellinen kriisi, joten miksi hallitukset, lääkeyhtiöt ja globaalit terveystoimijat kääntävät selkänsä, kun tarvitsemme heitä eniten", kysyy MSF:n neuvonantaja Gabriel Alcoba järjestön tiedotteessa.

Noin viisi miljoonaa ihmistä joutuu vuosittain käärmeen puremaksi. Pelkästään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 30 000 ihmistä kuolee vuosittain käärmeenpuremaan. Etenkin maaseudulla asianmukaista hoitoa puremiin on vaikea saada ja se on kallista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia