Jyri Jaakkolan surma yhä selvittämättä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jyri Jaakkolan surma yhä selvittämättä

Neljä vuotta sitten murhatun aktivistin oikeudenkäynnin toivottiin alkavan viime syksynä Meksikossa, mutta oikeustoimet eivät ole edenneet.

Ketään ei vieläkään ole saatu vastuuseen neljä vuotta sitten murhatun suomalaisen ihmisoikeustarkkailija Jyri Jaakkolan ja tämän kollegan Bety Cariñon murhista Meksikossa.

Jaakkolan perhe ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaativat yhä syyllisten saamista oikeuden eteen.

"Meksikon viranomaisten on täytettävä lupauksensa ja velvoitteensa. Paikallisten lähteiden mukaan osa epäillyistä toimii avoimesti ja näkyvästi omissa yhteisöissään. Tämä kertoo siitä, että osavaltion ja liittovaltion viranomaisilla ei ole poliittista tahtoa pidättää epäiltyjä", sanoo Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen järjestön tiedotteessa.

Jaakkola ja Cariño kuolivat 27.4.2010 ollessaan matkalla piiritettyyn San Juan Copalan kylään aseellisen joukon avattua tulen heitä kohti.

Vuoden 2012 syksyllä Meksikossa annettiin 12 pidätysmääräystä ja viime vuonna puolisotilaallisen Ubisort-ryhmän johtaja asetettiin syytteeseen murhien vuoksi. Konkreettisia tuloksia ei kuitenkaan vieläkään ole saavutettu.

Amnesty vaatii, että myös Suomen hallitus ja EU jatkavat Meksikon viranomaisten painostamista.

"Tähän mennessä asiassa on edetty vain silloin kun se on nostettu esille korkean tason tapaamisissa", Tuukkanen toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia