Joka toinen brasilialainen nyt keskiluokassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka toinen brasilialainen nyt keskiluokassa

Määrätietoinen talouspolitiikka on nostanut miljoonia brasilialaisista keskiluokkaan, johon kuuluu nyt yli puolet väestöstä, sanoo uusi tutkimus.

Vuodesta 2005 Brasilian menestyksekäs talouspolitiikka on vähentänyt köyhyyttä ja lisännyt laskennalliseen keskiluokkaan kuuluvien ihmisten määrän yli puoleen maan väestöstä.

Cetelem BGN -pankkiyksikön ja Ipsos-tutkimuslaitoksen vuosittaisen sosiaalista liikkuvuutta tilastoivan raportin mukaan lähes 64 miljoonaa brasilialaista on parantanut sosiaalista asemaansa viime vuosikymmenen puolessavälin alkaneiden talouspoliittisten ohjelmien aikana. Harppauksia nähtiin kaikissa yhteiskuntaluokissa, mutta merkittävimmin vahvistui maan keskiluokka, jonka osuus kasvoi vuoteen 2011 mennessä 34 prosentista 51 prosenttiin väestöstä.

Raportissa todetaan, että jo vain viime vuonna havaittu kasvu vastaa noin 2,7 miljoonan ihmisen siirtymistä Brasilian markkinatutkimusyritysten määrittelemään noin 100 miljoonan ihmisen keskiluokkaan.

TV-kanavalle annetussa haastattelussa Cetelem BGN:n varapääjohtaja Miltonleise Carreiro Filho kommentoi brasilialaisten kasvanutta ostovoimaa huomattamalla että ihmiset ovat viime aikoina kuitenkin osoittaneet enemmän varoivaisuutta käytettävissä oleva tulojensa suhteen.

Raportin laatijoiden mukaan ihmisten keskiluokkaistuminen johtuu pitkälti Luiz Inacio Lula da Silvan hallituksen tukemista aloitteista niin taloudellisen hallinnoinnin puitteissa kuin köyhille tarkoitettujen ohjelmatukien perustamisessa. Maailman nouseviin talouksiin kuuluva Brasilia on viime vuosina kiinnittänyt monen kansainvälisen tahon huomion menestyksellään köyhyyden taltuttamisessa maailman valtioita koetelleen talouskriisin aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia