Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.

Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Konflikti on aiheuttanut Jemenissä laajamittaisen humanitaarisen kriisin. Mies seiso pommitetun rakennuksen raunioilla Adenissa kesällä 2019. Kuva: Peter Biro / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailman pahimmasta humanitaarisesta kriisistä kärsivässä Jemenissä on luultavasti paljon enemmän koronavirustartuntoja kuin tähän mennessä on arvioitu.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maassa on raportoitu vain 184 tartuntaa ja 30 kuolemaa, mutta avustusjärjestöjen tiedot potilasmäärien kasvusta viittaavat siihen, että tartuntoja on huomattavasti enemmän.

Lääkärit ilman rajoja (MSF) kertoo vastaanottaneensa huhtikuun 30. ja toukokuun 17. päivän välisenä aikana Adenin koronakeskuksessaan 173 potilasta, joista ainakin 68 on kuollut. Kyseessä on eteläisen Jemenin ainoa koronaan erikoistunut keskus.

Tarkkoja tapausmääriä ei tiedetä, mutta potilaiden oireet ovat vastanneet koronavirusta. Samaan aikaan viranomaiset kertovat, että kuolleiden määrä kaupungissa on moninkertaistunut. Toinen merkki epidemian leviämisestä ovat tartunnat myös terveydenhuoltohenkilökunnalla, järjestö kertoo.

”Se, mitä näemme covid-19-keskuksessamme, on vain jäävuoren huippu tartunnan saaneiden ja kuolevien määrästä kaupungissa. Ihmiset tulevat keskukseen liian myöhään pelastettaviksi, ja tiedämme, että monet muut eivät tule lainkaan. He vain kuolevat kotona. Tämä on sydäntä särkevä tilanne”, sanoo MSF:n Jemenin johtaja Caroline Seguin tiedotteessa.

Kuolleet ovat hänen mukaansa olleet pääosin 40–60-vuotiaita miehiä.

Myös Pelastakaa Lapset -järjestö varoitti jo viime viikolla, että Jemenissä on todennäköisesti paljon arvioitua enemmän tapauksia. Sen mukaan 385 ihmistä on kuollut koronaviruksen tyyppisiin oireisiin viikon aikana.

”Tiimimme näkevät, miten raskaasti hengittäviä ja jopa lyyhistyviä ihmisiä lähetetään pois sairaaloista. Ihmisiä kuolee, koska he eivät saa hoitoa, joka normaalisti pelastaisi heidän henkensä. On potilaita, jotka kulkevat sairaalasta toiseen, mutta eivät pääse sisälle. Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, sanoi Pelastakaa Lasten Jemenin ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.

Jemenin terveydenhuoltojärjestelmä on käytännössä romahtanut viisi vuotta käynnissä olleen konfliktin vuoksi. Noin 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua, ja esimerkiksi lapsista 2,1 miljoonaa kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Koronavirus on jo vaikeuttanut avun välittämistä perille.

Koronaviruksen aikana sairaaloita on suljettu lisää tai ne kieltäytyvät ottamasta vastaan hengitystieoireisia. Osa henkilökunnasta kieltäytyy menemästä töihin suojavälineiden puutteen vuoksi.

Koko 28,5 miljoonan asukkaan maassa on Pelastakaa Lasten mukaan vain noin 500 hengityskonetta ja neljä koronaviruslaboratoriota. WHO on ennustanut, että tautiin voi kuolla maassa ainakin 40 000 ihmistä.

MSF vaatii kiireesti lisärahoitusta Jemeniin.

”YK:n ja Jemenin rahoittajamaiden on tehtävä enemmän ja toimittava kiireellisesti, ei vain Adenin kaupungin vaan koko Jemenin suhteen. Terveydenhoitohenkilökunnan palkkoihin on löydyttävä rahaa ja suojavarusteita heidän turvallisuutensa takaamiseksi on järjestettävä. Maa tarvitsee myös kipeästi happirikastimia potilaiden hengityksen helpottamiseksi”, Segun sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia