Jeffrey Sachs: "Toivoa ei vielä ole menetetty" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jeffrey Sachs: "Toivoa ei vielä ole menetetty"

Professori Jeffrey Sachsin mukaan YK:n vuosituhattavoitteet tullaan saavuttamaan vuoteen 2015 mennessä, mikäli kaikki annetut lupaukset pidetään.

Professori mielestä toivoa YK:n asettamien saavuttamisesta määräaikaan eli vuoteen 2015 mennessä ei ole vielä menetetty. Muun muassa YK:n pääsihteerin neuvonantajana toimiva Sachs puhui keskiviikkona Helsingissä ulkoministeriön järjestämässä seminaarissa.

"Jos kaikki nyt annetut lupaukset pidetään, vuosituhattavoitteet tullaan saavuttamaan", Sachs lupasi. Aika vuosituhannen vaihteessa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen on nyt puolivälissä, mutta Sachs arvioi tavoitteiden toteutuneen toistaiseksi vain neljäsosaltaan. "Tavoitteet ovat toteuttavissa myös kaikkein köyhimmissä maissa, mutta ei nykyisellä kehityssuunnalla", Sachs sanoi.

Euroopasta painetta Yhdysvaltojen suuntaan Sachs vetosikin Suomeen, että se toteuttaisi tavoitteensa kehitysavun lisäämiseksi ja vetoaisi myös eurooppalaisiin kumppaneihinsa, jotta nämä toteuttaisivat omansa. "Minulla on optimistinen visio, jossa Euroopan maat toteuttavat tavoittensa ja sanovat sen jälkeen Yhdysvaltojen suuntaan, että 'Hei, mites te?'". Yhdysvaltain kehitysapu on nykyisellään vain 0,17% maan bruttokansantuotteesta. Sachs laski, että puolella Irakin sodan vuotuisista kuluista Yhdysvallat saavuttaisi kirkkaasti YK:n 0,7 prosentin suosituksen.

Sachsin mukaan vuosituhattavoitteiden seitsemänä ensimmäisenä vuonna on opittu paljon ja hän käytti paljon aikaa kehityksen menestystarinoiden esittelemiseen eri puolilta maailmaa. Sachsin mukaan hyvin kohdennettu apu pystyy tuottamaan hyviä tuloksia lyhyessäkin ajassa. Esimerkiksi hän nosti Malawin maataloustuotannon noustamisen nälkäkriisistä ylijäämäiseksi lannoitteiden jakamisen avulla ja HIVin ja malarian vastaisessa kamppailussa saadut lupaavat tulokset.

Budjettituki ei ole hyvä väline

Suomalaiseen ajankohtaiseen keskusteluun suorasta budjettituesta kehitysyhteistyön välineenä professorilla oli selkeä kanta: "En ole budjettituen fani." Sachsin mielestä budjettituki sitoo avun liiaksi politiikaan, budjettitukea annetaan helposti vain niille hallituksille joiden politiikka miellyttää. Hänen mukaansa budjettituen vastaanottajamaihin ei myöskään voi luottaa siinä, että ne käyttäisivät saavansa avun tehokkaasti.

Sachsin mielestä kehitysyhteistyön rahoittajamaan ja vastaanottajamaan välinen suhde tulisi olla kuin hänen oma suhteensa putkimieheensä. Annettu raha perustuu sopimukseen, jossa on selvästi mitattavat tulokset: putket toimivat. Sachsin näkemykseen mukaan kehitysyhteistyön pitääkin olla selkeästi suunnitelmiin, ohjelmiin ja sopimuksiin perustuvaa sekä selkeästi mitattaviin tuloksiin tähtäävää. Afrikka jaloilleen apua lisäämällä

Afrikan kehitysmahdollisuuksista puhuttaessa Sachs sivuutti näkemykset joiden mukaan Afrikan kehityksen esteenä olisivat konfliktit, korruptoituneet hallinnot tai maailmankaupan rakenteet.

"Afrikan kehityksen suurin este on avun riittämättömyys. Vähintään puolet Afrikan maista on hyviä kumppaneita." Afrikan ongelmat ovat Sachsin mukaan myöskin "98-prosenttisesti" muualla kuin maailmankaupan epäoikeudenmukaisissa rakenteissa. Afrikka on Sachsin mukaan jo ilmastollisestikin sellainen alue, joka ei kykene tuottamaan suuria määriä elintarvikkeita vientiin. Sen sijaan ongelma on resurssien vähäisyys: perusinfrastruktuurin olemattomuus, maatalouden huono tuottavuus ja terveydenhuollon ja koulutuksen puutteet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia