Jäykkäkouristuksen nitistämisessä saavutettu merkittävä virstanpylväs | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jäykkäkouristuksen nitistämisessä saavutettu merkittävä virstanpylväs

Äidin ja lapsen jäykkäkouristus on saatu hävitettyä yli puolesta kansainväliseen kampanjaan osallistuvasta kohdemaasta, sanoo UNICEF.

Usean kansalaisjärjestön vuonna 1999 käynnistämä jäykkäkouristuksen vastainen kampanja on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, raportoi UNICEF

Äidin ja lapsen jäykkäkouristus on saatu hävitettyä yli puolesta kampanjan 59:stä kohdemaasta. Kampanjan alkumetreillä jäykkäkouristukseen kuoli vuosittain 200 000 ihmistä, kun tällä hetkellä kuolemia on enää 59 000.

Silti jäykkäkouristus on edelleen yksi yleisimmistä vastasyntyneiden kuolinsyistä kehitysmaissa. Erityisesti synnytyksen epähygieeniset olot altistavat jäykkäkouristuskuolemille. Kuolemat voidaan kuitenkin tehokkaasti estää rokotteella. Jäykkäkouristuskampanjan avulla on saatu 18 miljoonaa lasta kantavaa äitiä rokotettua 52 maassa.

Kampanja on myös tarjonnut rokotuksia tuhkarokkoa vastaan, A-vitamiinilisiä sekä tiedottanut napanuoran turvallisesta ja hygieenisesta poistosta. Esimerkiksi napanuoran leikkaaminen epähygieenisillä välineillä voi johtaa sekä vauvan että äidin jäykkäkouristuskuolemaan.

Kampanjaan on osallistunut niin kansallisia hallituksia kuin YK:n alaisia järjestöjä sekä muita lasten hyvinvointiin ja terveyteen panostavia kansalaisjärjestöjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia