Jättipato jättää Afrikan köyhät pimeään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jättipato jättää Afrikan köyhät pimeään

Maailman suurimmasta vesivoimahankkeesta eivät hyödy sähköttömät kylät, vaan kaupunkikeskukset.

Afrikassa käynnistyi maailman suurin vesivoimahanke, kun Etelä-Afrikka ja Kongon demokraattinen tasavalta sopivat Grand Ingan padon rakentamisesta marraskuussa.

Pato rakennetaan Kongojokeen liki sata metriä korkealle Ingan putoukselle. Voimalan tehoksi arvioidaan 40 000 megawattia eli yli tuplasti se, mitä jättimäinen Kolmen rotkon pato Kiinassa pystyy tuottamaan.

Grand Ingan on määrä valmistua 2025, ja sen kustannusarvio on noin 60 miljardia euroa.

Voimalinjojen vetäminen halki Afrikan maksaa noin seitsemän miljardia lisää. Niitä kaavaillaan Afrikan tärkeimpiin teollisiin ja kaupunkikeskuksiin sekä mahdollisesti Egyptiin ja Eurooppaan asti.

Rahoittajiksi on tarjolla kansainvälisiä kehityspankkeja ja energiayhtiöitä, jotka haluavat myös osansa halvasta sähköstä.

"Budjettiin ei sisälly paikallisia voimalinjoja. Sähköttömät afrikkalaiskylät eivät kuulu Grand Ingan hyödynsaajiin. Ne 500 miljoonaa afrikkalaista, joille on lupailtu valoa, jäävät pimeään", Institute for Democracy in Africa - laitoksen tutkija Charlotte Johnson varoittaa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaista saa nyt sähköä vain joka viides, ja alueen vesivoimasta on valjastettu muutama prosentti. Arvostelijoiden mukaan ilmastonmuutos lisää patojen turvallisuusriskejä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia