Jättipankki selviää rahanpesusta korvauksilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jättipankki selviää rahanpesusta korvauksilla

Brittiläinen HSBC-pankki maksaa lähes 1,5 miljardin dollarin korvaukset rahanpesusta mutta selviää ilman rikossyytettä.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on määrännyt kansainvälisen jättipankki HSBC:n maksamaan 1,92 miljardin dollarin eli lähes 1,5 miljardin euron korvaukset yhteistyöstä kansainvälisten rahanpesijöiden, huumekauppiaiden ja terroristijärjestöjen kumppaneiden kanssa.

Summa on ennätyssuuri, mutta samalla maailman toiseksi suurimmaksi arvioitu pankki välttää huomattavasti vakavammat rikossyytteet.

Yhdysvaltalaissyyttäjien kanssa tehdyn sopimuksen mukaan pankki myös parantaa sisäisiä toimintatapojaan ja palkkaa ulkopuolisen valvojan.

HSBC siirsi rahaa muun muassa Meksikon huumekartelleilta sekä saudipankeilta, joilla on yhteyksiä terroristiryhmiin. Pankin kautta siirrettiin ainakin 881 miljoonaa dollaria huumerahoja.

Oikeuden päätöstä on kritisoitu laajasti Yhdysvalloissa epäoikeudenmukaiseksi. Muun muassa New York Times on kritisoinut päätöstä, johon päädyttiin, koska viranomaiset pelkäsivät rikossyytteiden kaatavan pankin kokonaan ja vaarantavan näin rahoitusmarkkinakriisistä kärsivän kansainvälisen talousjärjestelmän. Lehden mukaan syytteistä luopuminen kuitenkin vaarantaa lain toimivuuden.

Päätös tuli vain vuorokausi sen jälkeen, kun Standard Chartered -pankki määrättiin maksamaan yli 600 miljoonan dollarin verran korvauksia samanlaisista rikkomuksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia