Järjestöt: Shell maksaa Nigerian sisseille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Shell maksaa Nigerian sisseille

Shelliä syytetään jälleen ihmisoikeusloukkauksista.

Öljy-yhtiö Shell on pahentanut Nigerian ihmisoikeusloukkauksia tekemällä sopimuksia aseellisten ryhmittymien kanssa, kritisoi kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä.

Nigerialaisen, hollantilaisen ja brittiläisen järjestön raportin mukaan Shell on antanut rahaa militanteille, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan siviilejä kohtaan.

Raportti käsittelee kahdeksaa tapausta Nigerian öljyalueella Niger-joen suistolla vuosina 2000–2010.

Esimerkiksi Rumuekpen kaupungin sisäinen konflikti paheni Shellin vuoksi, raportti kertoo. Aseistetut jengit kävivät kaupungissa taisteluita öljysopimuksista ja maksuista, joita Shell jakoi mille tahansa jengille, joka kontrolloi pääsyä sen infrastruktuuriin. Tuhansia ihmisiä pakeni, koteja, kouluja ja kirkkoja tuhoutui ja ainakin 60 ihmistä kuoli.

Järjestöt syyttävät Shelliä myös tiiviistä yhteyksistä Nigerian hallituksen joukkoihin, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin, kuten paikallisten kiduttamiseen ja tappamiseen.

"Shellin velvoitteet ovat selvät: sen on siivottava jälkensä vuosikymmenien tuhoisien öljyvuotojen jälkeen, lopetettava laiton kaasunpoltto ja maksettava ihmisoikeusloukkausten uhreille Nigeriassa. Ei voi hyväksyä, että Shell kiistää vastuunsa samalla, kun se työntää yhteisöt yhä syvemmälle köyhyyteen ja pahentaa konflikteja", sanoi Maan ystävien edustaja Nnimmo Bassey järjestöjen tiedotteessa.

Brittilehti The Guardianin mukaan Shell on kiistänyt raportin ja kyseenalaistanut todisteet, mutta luvannut tutustua raportin suosituksiin.

Kyseessä ei ole tänä vuonna ensimmäinen kerta, kun Shelliä syytetään väärinkäytöksistä. Kesällä YK:n ympäristöohjelma UNEP syytti Shelliä Nigerian ogonialueen ympäristöongelmista. Shell on myös joutunut suostumaan korvausten maksuun kärsineelle ogoniyhteisölle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia