Järjestöt pettyivät EU:n kehityspolitiikan suuntaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt pettyivät EU:n kehityspolitiikan suuntaan

EU:n kehityspolitiikan tulevaisuutta käsittelevä tiedonanto on järjestöjen mukaan pinnallinen ja vailla riittävää konkretiaa.

Eurooppalaistet kehitysyhteistyöjärjestöt eivät usko EU:n uuden kehityspolitiikan tarjoavan välineitä sellaiseen muutokseen, jota EU:lta tällä hetkellä tarvittaisiin köyhyyden vähentämiseksi, uutisoi Kehys ry.

EU:n kehityskomissaari Andris Piebalgsin mukaan Euroopan unionin kehityspolitiikan painopisteet ovat seuraavien vuosien aikana ihmisoikeuksissa, hyvässä hallinnossa ja osallistavassa kasvussa.

Kokonaisuutena EU:n kehityspolitiikan tulevaisuutta käsittelevä tiedonanto on järjestöjen mukaan pinnallinen ja vailla riittäviä konkreettisia keinoja tai toiminnan tavoitteita. Järjestöt ovat myös kritisoineet tiedonantoa keskittymisestä EU:n omien etujen ajamiseen köyhyyden vähentämisen sijaan.

Kiristynyt taloudellinen tilanne on osasyy siihen, että apua halutaan nyt kohdentaa tiukemmin. Rahalle tahdotaan arvoa. Järjestöjen mukaan on olemassa vaara, että kehityspolitiikka muuttuu kasvukeskeiseksi eikä poraudu tarpeeksi köyhyyden syihin.

Tukea aiotaan suunnata enemmän kaikkein köyhimmille maille, vaikka 75 prosenttia maailman köyhistä elää keskitulotason maissa kuten Sambiassa tai Filippiineillä.

”EU leikkaa apua maailman köyhimmiltä avun keskittämisen nimissä suunnaten varoja entistä enemmän energiasektorin ja yksityisten investointien tukemiseen. Tämä on EU:n omien etujen noudattamista, ei kehittyvien maiden kuuntelemista”, toteaa kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteenliittymä CONCORDin toiminnanjohtaja Olivier Consolo.

Jostain kansalaisjärjestöt ovat yhtä mieltä Piebalgsin kanssa: ihmisoikeuksien roolin painottaminen kehityspolitiikassa on toivottavaa. Piebalgsin mukaan ihmisoikeudet ja sosiaaliset kysymykset pitäisi nähdä pohjana kaikelle kehityspolitiikalle. Apu halutaan ehdollistaa vahvemmin ja sitä kautta sitoa avun kriteerit demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuteen.

Järjestöt kuitenkin lisäävät, että kehityspolitiikkaa pitäisi pyrkiä tekemään aidosti ihmisoikeuslähtöisesti eikä ihmisoikeuksia tulisi käsitellä vain lisääntyvän avun ehdollistamisen välineenä.

CONCORD peräänkuuluttaa myös EU:n oman toiminnan johdonmukaisuutta: EU on tukenut arabimaissa epädemokraattisia hallintoja priorisoiden unionin sisäisiä intressejä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia