Järjestöt: Maailmassa kuusi miljoona lasta ilman kansalaisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Maailmassa kuusi miljoona lasta ilman kansalaisuutta

UNCHR ja Plan vetoavat valtioihin lasten oikeuksien päivänä, että kaikille lapsille varmistettaisiin sekä kansalaisuus että syntymätodistus.

Maailmassa on kuusi miljoonaa lasta, joilla ei ole kansalaisuutta, arvioidaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja kehitysyhteistyötyöjärjestö Planin tuoreessa raportissa.

Ilman kansalaisuutta elävät lapset joutuvat muita herkemmin ihmiskaupan, hyväksikäytön tai lapsiavioliiton uhriksi, järjestöt sanovat. Myös heidän riskinsä jäädä ilman terveydenhuoltoa tai koulutusta on muita suurempi.

Järjestöt vetoavat lasten oikeuksien päivänä valtioihin, että nämä lisäisivät varmistaisivat laeissa kansalaisuuden lapsille takaavat pykälät. Samalla järjestöjen mukaan valtioiden tulisi myös taata, että jokainen syntyvä lapsi saa YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaisen syntymärekisteröinnin.

Syntymärekisteröinti, jossa ilmoitetaan lapsen vanhemmat ja syntymäpaikka, on järjestöjen mukaan paras keino torjua kansalaisuudettomuutta.

Muita kansalaisuuden saannin vaarantavia seikkoja ovat syntyminen muualla kuin vanhempien kotimaassa, hylätyksi joutuminen vailla tietoa syntymäpaikasta ja vanhempien henkilöllisyydestä tai jos lapsen vanhemmat ovat keskenään eri kansalaisuutta. Lisäksi yli 25 maassa naiset eivät voi siirtää kansalaisuuttaan lapsilleen, jolloin lapsi jää ilman laillista asemaa, jos isä ei tunnusta lastaan tai isästä ei ole tietoa.

Maailmassa ilman rekisteröintiä jää vuosittain 51 miljoonaa vastasyntynyttä, heistä suurin osa elää kehitysmaissa.

Lasten oikeuksien päivää vietetään tänään, 20. marraskuuta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia