Järjestöt kummastelevat Nobel-valintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt kummastelevat Nobel-valintaa

EU:n nykyinen toiminta ei ole rauhanpalkinnon arvoinen, toteaa KUA.

Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen EU:lle viime perjantaina ei saa suomalaisilta kansalaisjärjestöiltä aplodeita.

"EU:n alueella oleva rauhantila on historiallisesti poikkeuksellinen. Samalla EU kuitenkin suoraan tai välillisesti ylläpitää sotia tehottoman ulkopolitiikkansa, aseviennin ja joidenkin jäsenmaiden omien edunvalvonnan takia. EU:n nykyinen toiminta ei siksi ole rauhanpalkinnon arvoinen", toteaa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen järjestön tiedotteessa.

Myös Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen pitää EU:n epäjohdonmukaisuutta suurena ongelmana. Asevientiä laajempi kysymys on hänen mukaansa kauppapolitiikka.

"Kauppapolitiikalla aiheutetaan vieläkin ongelmallisempaa köyhien ihmisten elinolosuhteiden tiukentamista. Myöskään maahanmuuttopolitiikassa EU ei käyttäydy arvojensa mukaisesti", Lappalainen huomauttaa.

Hänen mukaansa rauhan rakentamisen ja historian näkökulmasta EU:n valinta palkinnonsaajaksi on kuitenkin hyvä asia.

Antti Pentikäisen mukaan palkinto olisi pitänyt myöntää mieluummin paikallisille rauhantoimijoille. Ruohonjuuritason toimijoiden palkitsemista peräänkuuluttaa myös Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja, europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr).

Hänen mukaansa palkinto on nyt siirtynyt pois juuriltaan. Se saattaa kuitenkin täyttää tehtävänsä, mikäli se ehkäisee ennalta talouskriisin synnyttämiä ristiriitoja, hän toteaa kotisivujensa tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia