Järjestäytynyttä rikollisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestäytynyttä rikollisuutta

Ihmiskauppaa pyörittävät kansainväliset rikollisliigat. Niille ihmiskauppa tuottaa arvioiden mukaan noin 12 miljardia dollaria vuodessa. Kiinnijäämisen riski on pieni, sillä uhrit uskaltavat harvoin hakea apua viranomaisilta.

Ihmiskauppa on hyvin organisoitua, tehokkaasti toimivaa ja tarkkaan suunniteltua rikollisuutta. Toimintaa pyörittävät kansainväliset rikollisliigat, jotka keräävät ihmiskaupalla UNFPA:n arvioiden mukaan 12 miljardia dollaria vuodessa. Ihmiskauppa onkin ase- ja huumausainekaupan jälkeen tuottoisin ja nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto. Lisäksi uhrien tekemä työ tuottaa välittäjille voittoa.

Tuottoisaa toimintaa Itävallassa tehdyn arvion mukaan ihmiskauppa yksin Euroopassa tuottaa noin viisi miljardia euroa vuodessa, mikä on enemmän kuin Euroopan huumekaupan rahallinen arvo. Tuotot kertyvät pääasiassa matkustamisen rahastamisesta, tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta sekä uhrien tai heidän perheidensä hyväksikäytöstä ja kiristämisestä. Yhden ihmisen matka voi maksaa jopa 20 000 euroa henkilön kansalaisuudesta, lähtö- ja kohdemaasta riippuen.

Varsinkin naiskauppa on tuottavaa liiketoimintaa. Ihmiskauppiaiden tiedetään kertoneen, että naisen voi ostaa 1250 – 1500 dollarilla, ja häntä voi myydä 250 – 300 dollaria/tunti. Saksaan työskentelemään joutuneet venäläiset prostituoidut ovat kertoneet ansaitsevansa 7500 dollaria kuukaudessa, josta bordellin pitäjä pidätti itselleen vähintään 7000 dollaria. Aasialaisia naisia myydään USA:ssa ja Japanissa 20 000 dollaria/henkilö.

Kiinnijäännin riski pieni Ihmiskauppiaan riski jäädä kiinni on hvyin pieni. Uhrit harvoin uskaltavat itse hakea apua viranomaisilta, koska pelkäävät sekä rikollisten kostoa että viranomaisten suhtautumista. Useissa maissa kohdellaankin ihmiskaupan uhreja vielä rekisteröimättöminä maahanmuutajina. Lisäksi rikollisten saamat tuomiot ovat suhteellisen lieviä – huumekaupasta saa pidemmän tuomion kuin ihmiskaupasta.

Hyvin organisoituun toimintaan liittyy entistä enemmän myös talousrikollisuutta ja rahanpesua, sillä kertyvä pimeä raha on saatava näyttämään lailliselta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia