Uutiset

Italian oikeus vahvisti tuomiot terroriepäillyn kidnappauksesta

Valitustuomioistuin tuomitsi entiset tiedustelupalvelun virkamiehet osallisuudesta egyptiläismiehen kidutukseen johtaneeseen kaappaukseen.

Italian valitustuomioistuin on hylännyt kahden entisen tiedustelupalvelun virkamiehen ja kolmen agentin tekemät valitukset heidän saamistaan tuomioista vuonna 2003 tapahtuneen egyptiläismiehen sieppauksesta ja luovuttamisesta Egyptiin kidutettavaksi, kertoo Amnesty International.

Syytetyt tuomittiin viime vuonna kuudesta kymmeneen vuotta sekä lisäksi maksamaan vahingonkorvauksia egyptiläismiehelle ja hänen vaimolleen yhteensä puolitoista miljoonaa euroa.

Amnestyn mukaan tapaus on tärkeä merkki siitä, että valtion tekemiä ihmisoikeusrikoksia ei voi jättää käsittelemättä vetoamalla valtiosalaisuuksiin.

Italiassa asunut Abu Omar kaapattiin epäiltynä osallisuudesta Yhdysvaltojen julistamaan terrorismin vastaiseen sotaan. Hänet toimitettiin myöhemmin Egyptiin, jossa häntä kidutettiin. Eri tuomioistuimet ovat jo aikaisemmin tuominneet tiedustelupalvelun virkamiehet syyllisiksi tapauksesta. Omar vapautettiin syyttömänä vuonna 2007.

Tapauksesta on tuomittu poissaolevina lisäksi kolme Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA:n agenttia, jotka osallistuivat kidnappaukseen.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on korostanut, että tuomiot Italiassa tuovat räikeään valoon Yhdysvaltojen päätöksen olla syyttämättä ketään kidutuksista ja vankilalennoista George W. Bushin hallinnon kaudella.

CIA:n vankilennot kansalaisoikeudetoikeus ja rikosterrorismi Italia Amnesty International

Lue myös

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Miksi CIA:n vankilennoista on edelleen puhuttava?

Vankilentojen selvitys jäi Suomessa puolitiehen, eikä se ollut vahinko, selviää asiaa penkoneen Ilari Kailan artikkelista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.