Italian oikeus vahvisti tuomiot terroriepäillyn kidnappauksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Italian oikeus vahvisti tuomiot terroriepäillyn kidnappauksesta

Valitustuomioistuin tuomitsi entiset tiedustelupalvelun virkamiehet osallisuudesta egyptiläismiehen kidutukseen johtaneeseen kaappaukseen.

Italian valitustuomioistuin on hylännyt kahden entisen tiedustelupalvelun virkamiehen ja kolmen agentin tekemät valitukset heidän saamistaan tuomioista vuonna 2003 tapahtuneen egyptiläismiehen sieppauksesta ja luovuttamisesta Egyptiin kidutettavaksi, kertoo Amnesty International.

Syytetyt tuomittiin viime vuonna kuudesta kymmeneen vuotta sekä lisäksi maksamaan vahingonkorvauksia egyptiläismiehelle ja hänen vaimolleen yhteensä puolitoista miljoonaa euroa.

Amnestyn mukaan tapaus on tärkeä merkki siitä, että valtion tekemiä ihmisoikeusrikoksia ei voi jättää käsittelemättä vetoamalla valtiosalaisuuksiin.

Italiassa asunut Abu Omar kaapattiin epäiltynä osallisuudesta Yhdysvaltojen julistamaan terrorismin vastaiseen sotaan. Hänet toimitettiin myöhemmin Egyptiin, jossa häntä kidutettiin. Eri tuomioistuimet ovat jo aikaisemmin tuominneet tiedustelupalvelun virkamiehet syyllisiksi tapauksesta. Omar vapautettiin syyttömänä vuonna 2007.

Tapauksesta on tuomittu poissaolevina lisäksi kolme Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA:n agenttia, jotka osallistuivat kidnappaukseen.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on korostanut, että tuomiot Italiassa tuovat räikeään valoon Yhdysvaltojen päätöksen olla syyttämättä ketään kidutuksista ja vankilalennoista George W. Bushin hallinnon kaudella.

Lisää uusi kommentti