Italia pikakäännyttänyt huoltajattomia lapsia Kreikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Italia pikakäännyttänyt huoltajattomia lapsia Kreikkaan

Jopa 13-vuotiaita turvapaikanhakijoita on lähetetty yksin paluumatkalle Kreikkaan, sanoo Human Rights Watch.

Italian viranomaisten ovat syyllistyneet lukuisiin laittomiin pikakäännytyksiin, joissa jopa 13-vuotiaita turvapaikanhakijoita on lähetetty takaisin Kreikkaan ilman huoltajaa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön mukaan italialaisten satamien rajaviranomaiset ovat selvästi rikkoneet kansainvälisiä velvoitteitaan, kun he ovat käännyttäneet hakijoita tekemättä selvityksiä heidän tarpeestaan turvapaikkaan. Samalla alaikäisten käännyttäminen ilman huoltajaa ja sosiaalipalvelujen tarjoamista rikkoo myös maan omaa kansallista lakia, HRW toteaa.

HRW haastatteli selvitystä varten 29 turvapaikanhakijaa, jotka oli palautettu Italiasta viime vuosina. Haastatelluista 20 oli alaikäisiä.

Dokumentoidut pikakäännytykset ovat erityisen huolestuttavia, kun ottaa huomioon kreikkalaisten vastaanottokeskusten epäinhimilliset olosuhteet, HRW sanoo.

"Joka vuosi sadat ihmiset riskeeraavat elämänsä ja piiloutuvat autoihin ja rekkoihin Adrianmeren ylittävillä autolautoilla" sanoo järjestön tutkija Judith Sunderland. "Liian usein Italia lähettää ihmisiä takaisin Kreikkaan huolimatta hirvittävistä olosuhteista ja kohtelusta maassa", hän jatkaa.

Kreikassa turvapaikanhalijoiden tilanne on ajatunut Amnesty Internationalin mukaan humanitaarisen kriisin partaalle. Tulijoiden suuri määrä ja talouskriisi ovat ruuhkauttaneet järjestelmän, ja maahantulijat saattavat joutua pidätetyiksi ja päätyä täyteenahdettuihin säilöihin jopa vuodeksi.

EU:n turvapaikkapolitiikka edellyttää turvapaikanhakijoita palaamaan siihen maahan, johon he ovat saapuneet tullessaan EU-alueelle. Tästä huolimatta useat EU-maat ovat kuitenkin keskeyttäneet hakijoiden palauttamiset Kreikkaan turvapaikkajärjestelmän epäkohtien takia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia