Uutiset

Italia pikakäännyttänyt huoltajattomia lapsia Kreikkaan

Jopa 13-vuotiaita turvapaikanhakijoita on lähetetty yksin paluumatkalle Kreikkaan, sanoo Human Rights Watch.

Italian viranomaisten ovat syyllistyneet lukuisiin laittomiin pikakäännytyksiin, joissa jopa 13-vuotiaita turvapaikanhakijoita on lähetetty takaisin Kreikkaan ilman huoltajaa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön mukaan italialaisten satamien rajaviranomaiset ovat selvästi rikkoneet kansainvälisiä velvoitteitaan, kun he ovat käännyttäneet hakijoita tekemättä selvityksiä heidän tarpeestaan turvapaikkaan. Samalla alaikäisten käännyttäminen ilman huoltajaa ja sosiaalipalvelujen tarjoamista rikkoo myös maan omaa kansallista lakia, HRW toteaa.

HRW haastatteli selvitystä varten 29 turvapaikanhakijaa, jotka oli palautettu Italiasta viime vuosina. Haastatelluista 20 oli alaikäisiä.

Dokumentoidut pikakäännytykset ovat erityisen huolestuttavia, kun ottaa huomioon kreikkalaisten vastaanottokeskusten epäinhimilliset olosuhteet, HRW sanoo.

"Joka vuosi sadat ihmiset riskeeraavat elämänsä ja piiloutuvat autoihin ja rekkoihin Adrianmeren ylittävillä autolautoilla" sanoo järjestön tutkija Judith Sunderland. "Liian usein Italia lähettää ihmisiä takaisin Kreikkaan huolimatta hirvittävistä olosuhteista ja kohtelusta maassa", hän jatkaa.

Kreikassa turvapaikanhalijoiden tilanne on ajatunut Amnesty Internationalin mukaan humanitaarisen kriisin partaalle. Tulijoiden suuri määrä ja talouskriisi ovat ruuhkauttaneet järjestelmän, ja maahantulijat saattavat joutua pidätetyiksi ja päätyä täyteenahdettuihin säilöihin jopa vuodeksi.

EU:n turvapaikkapolitiikka edellyttää turvapaikanhakijoita palaamaan siihen maahan, johon he ovat saapuneet tullessaan EU-alueelle. Tästä huolimatta useat EU-maat ovat kuitenkin keskeyttäneet hakijoiden palauttamiset Kreikkaan turvapaikkajärjestelmän epäkohtien takia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetEU ItaliaKreikka Human Rights Watch

Lue myös

Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.
Italian lippu valkoisen rakennuksen edessä

Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä

Italia on jälleen kiristänyt lainsäädäntöään, joka koskee Välimerellä partioivia pelastusaluksia. Päätös tehtiin, vaikka Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on tänä vuonna vähentynyt tuntuvasti.
Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan