Israelin sotilaat tulittavat Gazan kalastajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelin sotilaat tulittavat Gazan kalastajia

Israelin armeijan sotilaat tulittavat ja pidättävät Gazan kalastajia, joiden he väittävät liikkuvan kielletyllä alueella. Vuodenvaihteen sodan jälkeen yli 40 kalastajaa on pidätetty. Kalastajien mukaan ahdistelu on osa Gazan saartoa.

"Suunnatkaa länteen tai ammumme, meille sanottiin. Kun kieltäydyimme, he alkoivat tulittaa hyvin lähelle venettä", palestiinalainen kalastaja Ashraf Sadallah kuvaa kohtaamistaan Israelin armeijan kanssa.

Parikymppinen Sadallah lähti kesäkuisena aamuna veljensä kanssa merelle Sudaniyasta Gazan luoteisrannikolla nostaakseen edellisiltana laskemansa verkot.

Vene oli palestiinalaisten kalastusvyöhykkeellä, kun kolme Israelin merivoimien alusta tuli lähelle.

"Tulituksen alettua meloimme kolmisen kilometriä länteen, kunnes kohtasimme Israelin tykkiveneen. Sen miehistö komensi meidät riisuutumaan ja uimaan heitä kohti", Sadallah kertoo.

Hänen mukaansa kalastajat joutuivat uimaan liikkuvan aluksen perässä. Lopulta miehet nostettiin laivaan, silmät sidottiin ja heidät pantiin käsirautoihin.

Laittomasti pidätettyjä kalastajia kuulusteltiin myöhemmin Israelin Ashdodin satamassa, ja heidät vapautettiin yli 14 tuntia myöhemmin.

"Poliittista vainoa"

Sadallahien särjetty vene jäi Ashdodiin, kuten monen muunkin kaapatun kalastajan.

Veneen korjaaminen maksaa noin 700 euroa, sillä hinta on tuplaantunut Gazan piirityksen takia. Uusien verkkojen hankinta tulee vieläkin kalliimmaksi, valittaa Sadallah, jolle kalastus oli ainoa tulonlähde.

Sudaniyalainen kalastaja Jihad Sultan joutui samanlaisen kaappauksen uhriksi toukokuun lopulla.

"Se oli jo kolmas kerta. Israelilaiset syyttivät minua aiheettomasti kielletylle alueelle menemisestä", hän sanoo. Ashdodissa hän näki rakennuksen täynnä kalaverkkoja, joiden hän uskoo kuuluneen palestiinalaisille.

Vuoden 1993 Oslon väliaikaisessa rauhansopimuksessa palestiinalaisille luvattiin 37 kilometrin kalastusvyöhyke, mutta Israel on sittemmin typistänyt sen 5,6 kilometriin.

Sultanin mukaan kalastajia vainotaan poliittisista syistä. "Kielletyksi julistetun vyöhykkeen lähistöllä on runsaasti kalaa, eikä Israel halua palestiinalaisten hyötyvän siitä. Se on osa saartoa."

Sultan sai veneensä takaisin romukunnossa. Korjaamista vaikeuttavat tarvikepula ja kaiken kalleus. Sama pätee kalaverkkoihin.

"Kun israelilaiset sotilaat eivät löydä kalastajia pidätettäviksi, he silpovat tai varastavat verkkojamme", hän sanoo.

Vaikeasti saatavan köyden hinta on saarron vuoksi noussut 2,5 -kertaiseksi. "Joskus sitä tuodaan tunneleiden kautta, mutta laatu on huonoa", Sultan jatkaa.

Gazan kalastajat kursivat verkkoja kokoon vanhojen palasista.


Kymmeniä pidätetty


Lähistöllä viruu toinen luotien puhkoma kalastajavene. "Olin veneessä, kun israelilaiset hyökkäsivät", Salim Naiman kertoo.

Kun tulitus lopulta päättyi ja israelilaiset lähtivät, palestiinalaiset hinasivat maihin Naimanin ja veneen, jossa oli yli 50 luodinreikää.

Hyökkäykset ovat jatkuneet pitkin Gazan rannikkoa yli kymmenen vuotta. Niissä on kuollut ainakin kuusi kalastajaa neljän viime vuoden aikana.

Sen jälkeen, kun Israelin hyökkäys Gazaan loppui 18. tammikuuta, viiden kalastajan tiedetään haavoittuneen merellä ja viiden muun rannalla. Yli 40 on pidätetty. Ainakin 17 venettä on takavarikoitu ja kymmeniä vahingoitettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia