Israelin aitamuurin ympäristöhaitat mittavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelin aitamuurin ympäristöhaitat mittavat

Israelin turvakseen pystyttämä aitamuuri ja sen molemmin puolin kulkevat polut vaativat noin 80 metriä tilaa, mikä vastaa nykyaikaisen valtatien leveyttä ja riittää pysäyttämään monet kasvi- ja eläinlajit. Aitamuuri on jo neljäs etelästä pohjoiseen kulkeva jakolinja Jordanjoen ja Välimeren välisellä maakaistaleella ja tukkii ympäristöasiantuntijoiden mukaan tärkeitä ekologisia käytäviä.

Israelin turvakseen pystyttämä aitamuuri on monin paikoin varsinainen ”maisemadominantti”. Kukkuloiden yli kiemurteleva betonikäärme pistää silmään jopa vanhan Jerusalemin sydämestä avautuvassa maisemassa.

Länsirannalla suojavarustus on muurin sijasta enimmäkseen aitaa, mutta Israelinkin ympäristönsuojelijat pitävät sitä silti erittäin haitallisena. Aita ja sen molemmin puolin kulkevat polut vaativat noin 80 metriä tilaa, mikä vastaa nykyaikaisen valtatien leveyttä ja riittää pysäyttämään monet kasvi- ja eläinlajit.

Aitamuuri on jo neljäs – ja paljolti neitseelliseen luontoon tunkeutuva – etelästä pohjoiseen kulkeva jakolinja Jordanjoen ja Välimeren välisellä maakaistaleella, Maan ystävät -järjestön Israelin-osaston johtaja Gidon Bromberg huomauttaa.

Israelilainen ympäristöasiantuntija Ron Frumkin korostaa, että eläimille aita on paljon valtateitä hankalampi este. Sen toiselle puolelle eivät pääse kuin hiirtä pienemmät otukset, joten tärkeitä ekologisia käytäviä menee umpeen. Frumkin laati vaimonsa Tamarin kanssa ympäristöä käsittelevän osuuden Israelin korkeimmalle oikeudelle aiemmin tänä vuonna jätettyyn vetoomukseen aidan rakentamisen keskeyttämiseksi monissa paikoissa Länsirannan pohjoisosissa. Oikeus määräsikin muutoksia aidan reittiin, joskin syynä olivat useimmiten palestiinalaisten edut eivätkä ympäristöseikat. Uutta linjausta ei ole vielä julkistettu, ja Frumkin toivoo, että heidänkin näkemyksiään otettaisiin huomioon.

Aitamuurin suunnittelussa oli alkujaan mukana myös ympäristöministeriön edustajia, mutta Frumkinin mukaan nämä onnistuivat lähinnä jonkin yksittäisen puun suojelussa. Laajemmat ympäristönäkökohdat jyrättiin ”turvallisuusargumenteilla”.

Hänen mielestään armeija voisi helposti jättää aitaan aukkoja ekologisia käytäviä varten ja varmistaa niiden turvallisuuden valvonnalla. Palestiinalaisten puolella aitamuuria kutsutaan ”ekologiseksi terrorismiksi”. Se on tarkoitettu tuhoamaan loputkin elinkelpoisen palestiinalaisvaltion ajatuksesta, vesi- ja ympäristökysymyksiin erikoistuneen palestiinalaisen PHG-järjestön vetäjä Abdel Rahman Tamimi sanoo.

Hänen mukaansa aita eristää laajat keinokastelua vaativat palestiinalaismaat vesilähteistään, jotka koukataan ”Israelin puolelle”.

Vesikysymys jakaa israelilaisen ja palestiinalaisen ympäristöväen mielipiteet. Brombergin mukaan kyseessä on Israelin kannalta merkityksettömän pieni vesimäärä, joten hän ei usko, että aidan avulla puuhataan ”vesikaappausta”. Tamimin mielestä aita kuitenkin sinetöi Israelin vallan palestiinalaisten vesivaroihin. Samalla palestiinalaisten mahdollisuudet porata uusia kaivoja heikkenevät, koska heidät sysätään Länsirannan kukkuloille.

PHG:n mukaan Israelilla on nyt valvonnassaan noin 80 prosenttia palestiinalaisalueen vesivaroista ja aidan myötä osuus nousee 90 prosenttiin. Tamimi ennustaa valtavia vaikeuksia palestiinalaisten maataloudelle. Hän arvioi, että Länsirannan keinokastelualasta menetetään noin 15 prosenttia, koska aita katkaisee vesijohdot.

PHG rakentaa vesijohtoja uudelleen ulkomaisen tuen turvin, mutta kaikkia vahinkoja ei saada korjattua, Tamimi selittää.

Bromberg kantaa huolta myös perinteisen maatalousmaiseman tuhoutumisesta aidan vuoksi. Hänen mukaansa ”vuosituhantiset pengerviljelmät ovat likimain maailmanperintöluokkaa”. Israelin Maan ystävät luonnosteleekin vaihtoehtoista reititystä aidalle maisemien pelastamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia