Israel uskoo muurin tehoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel uskoo muurin tehoon

Elokuun viimeisen päivän itsemurhaiskut israelilaisessa Beersheban kaupungissa saivat alueen juutalaisyhteisöjen johtajat vaatimaan, että hallitus kiihdyttäisi aitamuurinsa rakentamista. Muurin taakse jäävät palestiinalaiset eivät kuitenkaan usko sen tehoon. Sekä Haagin kansainvälinen tuomioistuin että YK:n yleiskokous ovat tuominneet muurin laittomaksi.

"Terroria ei esiinny siellä, missä aita on valmis, mutta iskut ovat mahdollisia muurittomilla alueilla", Israelin yleisen turvallisuuden ministeri Tzahi Hanegbi selitti vieraillessaan Beershebassa pian 16 uhria vaatineiden kahden iskun jälkeen.

Aita on paikoin valmis palestiinalaisten asuttaman Länsirannan pohjoisosissa, mutta se puuttuu etelästä Negevin autiomaan seudulta, missä Beersheba sijaitsee.

Sekä Haagin kansainvälinen tuomioistuin että YK:n yleiskokous ovat tuominneet laittomaksi Israelin rakennelman, joka muodostuu sähköaidoista, betonimuureista ja vallihaudoista. Israel on kuitenkin kieltäytynyt purkamasta aitaa ja päinvastoin jatkaa sen pystyttämistä.

Beersheban itsemurhaiskijät tulivat eteläisen Länsirannan suurimmasta kaupungista Hebronista. Israelin armeija tuhosi kostoksi iskijöiden kodit ja lukuisia muita asuntoja.

Tarqumian tarkastusasema valvoo Israelin ja Länsirannan välistä liikennettä Hebronin lähellä. Päivä Beersheban iskujen jälkeen palestiinalainen Ibrahim Ghreib seisoskeli työvaatteissa mutta epävarmana tarkastusasemalla.

Hän oli valmistautunut lastaamaan asemalla tavaraa rekasta toiseen, mutta liikenne oli nyt olematonta. Ghreib, 27, tarvitsee työtä elättääkseen vaimonsa ja pienen lapsensa, mutta hänen mukaansa sitä ei ole tarjolla Tarqumiassa eikä Hebronissakaan, ainakaan säällistä palkkaa vastaan.

"Israelissa maksetaan hyvin", Ghreib kertoo ja tunnustaa hipsivänsä vähän väliä rajan yli luvatta.

Hän sanoo, että tarkastusasemat voi kiertää monella tavalla, vaikka siihen liittyy aina riskinsä. Läheisen kukkulan laella on vartiotorni, ja sotilasjeepit partioivat alueella säännöllisesti.

Ghreib joutui sotilaiden pysäyttämäksi pari viikkoa aiemmin ja valittaa, että kylkiluut ovat yhä kipeinä kahden tunnin kuulustelujen ja mukiloinnin jäljiltä.

Hän arvelee Beersheban iskujen kiihdyttävän aidan valmistumista. "Minä jatkan Israelissa töissä käymistä senkin jälkeen, kun aita on pystyssä. Löydän kyllä tien sen läpi, sillä minulla ei ole muuta vaihtoehtoa", Ghreib sanoo.

Eräät tarkkailijat selittävät Beersheban iskua tiedustelun pettämisellä pikemminkin kuin aidan puuttumisella. Iskuista otti vastuun islamistinen Hamas-järjestö, jonka solua Israelin armeija etsii Hebronista. Armeija myöntää tehtävän vaikeuden.

Palestiinalainen toimittaja Khalid Amayreh on seurannut tilannetta viereisessä Dorran kylässä. Hänellä on läheiset yhteydet islamilaiseen liikkeeseen, johon Hamaskin kuuluu.

"Hyökkäyksen tehnyt Hamasin solu on hyvin pieni, pari-kolme, ehkä viisi ihmistä", hän sanoo jatkaen, että Israelin toimet Hamasia vastaan eivät yleensä ole tuottaneet tulosta Hebronissa.

Hän itse sanoo vastustavansa itsemurhaiskuja, koska "ne ovat vahingoittaneet pahoin palestiinalaisten kuvaa kansainvälisellä näyttämöllä".

Amayrehin mielestään pommi-iskujen syynä ovat kuitenkin Israelin "natsismin kaltaiset" ja "kansanmurhaan tähtäävät" toimet.

Amayrehin mukaan on ilmeistä, että pohjoiseen rakennettu aita aiheutti Hamasin operaatioiden siirtymisen etelään. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että iskut saataisiin aidan avulla loppumaan.

Surifin palestiinalaiskylän pormestari Mohammed Adwan kertoo, että aita rakennetaan hänen kylänsä läpi. Paikoin se vedetään 300 metriä kunnan rajojen sisäpuolelle, joten osa asukkaista menettää enimmät viljelymaansa ja tulonsa.

"En piittaa aidan pystyttämisestä, mutta tehkööt sen omalle maalleen. Tämä ei liity mitenkään turvallisuuteen, vaan kyse on meidän maidemme takavarikoinnista" Adwan valittaa.

Hän myöntää kuitenkin, että oli aita kenen maalla tahansa, se aiheuttaa kyläläisille suunnatonta haittaa. Surfista käy tuhatkunta ihmistä säännöllisesti Israelissa töissä, ja vain 150:llä on siihen lupa. "Työttömyys kasvaa kamalasti, jos muut eivät voi mennä töihin."

Adwankaan ei usko aidan pysäyttävän palestiinalaisia. Hän näyttää ylpeänä valokuvaa Al-Quds-lehden etusivulta. Siinä nuori palestiinalaispoika on kiipeämässä korkean betonimuurin yli Jerusalemin Abu-Disin alueella.

"Näethän, löydämme aina tien toiselle puolelle", Adwan sanoo.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia