Israel lobbaa avustussaattuetta vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel lobbaa avustussaattuetta vastaan

Israel painostaa Kreikkaa estämään aktivistien laivojen saapumisen Gazaan.

Israel on varoittanut Gazaan pyrkiviä aktivisteja siitä, että sillä on oikeus puolustaa itseään. Maa sanoo aikovansa estää laivasaattueen tulon Gazaan, mutta tällä kertaa ilman uhreja, kertovat kansainväliset mediat.

Vuonna 2010 aktivistien edellinen saattue yritti tuoda alueelle laivalla apua, mutta Israel hyökkäsi saattuetta vastaan ja tappoi yhdeksän turkkilaissiviiliä.

Nyt Kreikasta ja muualta Euroopasta lähipäivinä lähtevä laivasaattue Freedom Flotilla II yrittää uudelleen murtaa neljä vuotta kestäneen Gazan saarron ja tuoda alueelle apua.

Saattueeseen kuuluu kymmenen laivaa, joista osassa on yhteensä lähes kolmetuhatta tonnia avustustarvikkeita. Lopuissa on yli 400 matkustajaa Euroopasta, Kanadasta ja Yhdysvalloissa. Mukana on muun muassa poliitikkoja, taiteilijoita, uskonnollisia johtajia ja Euroopan parlamentin jäseniä.

Israel on kuitenkin painostanut Kreikan viranomaisia, jotta nämä estäisivät saattueen lähdön ja väittänyt, että avustussaattue aikoo hyökätä sitä vastaan. Kreikan viranomaiset ovat jo viivyttäneet useiden laivojen lähtöä satamasta vedoten esimerkiksi merikelvottomuuteen. Israel on jo aiemmin onnistunut estämään turkkilaisen järjestön osallistumisen saattueeseen.

Israel on saartanut Gazaa vuodesta 2007 lähtien ja on estänyt muun muassa ruuan, lääkkeiden ja rakennusmateriaalien tuonnin alueelle. Muun muassa YK ja Punainen Risti pitävät saartoa laittomana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia