Israel kurittaa palestiinalaislapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel kurittaa palestiinalaislapsia

151 alaikäistä palestiinalaista oli helmikuun puolivälissä pidätettynä "turvallisuusrikkomusten" vuoksi.

Muuri, jossa piirroksia.

Israelin rakentama eristysmuuri Qalqiliyassa Länsirannalla. (Kuva: Teija Laakso / cc 2.0) Kuva: Teija Laakso.

(IPS) --151 alaikäistä palestiinalaista oli helmikuun puolivälissä pidätettynä "turvallisuusrikkomusten" vuoksi Länsirannalla tai Israelissa, kertoo Military Court Watch -järjestö.

Noin puolessa tapauksista rikottiin Geneven sopimuksia, koska lapset olivat Israelin vankiloissa, mikä esti heitä tapaamasta vanhempiaan tai Länsirannan ja Gazan alueella toimivia oikeusavustajiaan.

Lapsivankiasia kohahdutti helmikuussa, kun Israel vapautti Malak al-Khatibin, 14, kahden kuukauden vankeuden jälkeen. Hän on yksi harvoista Israelin pidättämistä tytöistä.

Beitinissä Ramallahin lähellä asuva al-Khatib pidätettiin joulukuussa syytettynä kivien heittelystä ja veitsen hallussapidosta. Hän sai kolme kuukautta vankeutta ja noin 1 300 euron sakot. Tyttö sanoo tunnustaneensa teot painostuksen alla.

Tuhat lasta vuodessa

Israel vangitsi joulukuussa vähintään kymmenen 10–15-vuotiasta palestiinalaislasta, sanoo Defence for Children International Palestine -järjestö. Sen mukaan Israelin miehitysjoukot pidättävät Länsirannalla vuosittain tuhatkunta lasta ja joukossa on jopa kahdeksanvuotiaita.

Ihmisoikeusjärjestöjä kauhistuttaa lasten suuren määrän ohella heihin kohdistuva väkivalta.

YK:n lastenrahasto Unicef julkaisi 2013 raportin, jonka mukaan Israel käyttää "pelottelua, uhkailua ja fyysistä väkivaltaa kiristäessään tunnustuksia palestiinalaislapsilta".

Katkeruus kasvaa

IPS tapasi kaksi Länsirannalla Jelazonin pakolaisleirissä asuvaa poikaa, jotka pahoinpideltiin ja vangittiin syytettyinä kivien ja polttopullojen heittelystä Israelin turvallisuusjoukkoja tai siirtokuntalaisia kohti.

Khalil Khaled Nakhli, 17, kertoo, että viime elokuussa suuri joukko naamioituneita sotilaita mursi hänen kotinsa oven ja säikäytti kuusi nuorempaa sisarusta. "Minulta murtui käsi väkivaltaisessa pidätyksessä. Minua syytettiin läheisen Beit Elin juutalaissiirtokunnan kivittämisestä", Nakhli kertoo.

Hän kiisti syytteet kovakouraisessa kuulustelussa, mutta sai puoli vuotta vankeutta.

Tyrmään passitettiin myös Ahmed Othman Safi, 17, jonka kodin oven sotilaat räjäyttivät auki syyskuussa. Hän sai kiväärinperästä ruhjeen päähänsä pidätyksen yhteydessä.

"Olen katkera saamastamme kohtelusta, ja se vain lisää vihaa miehitysoloja kohtaan", Safi sanoo.

Kahden kerroksen väkeä

Israelilainen kansalaisoikeusjärjestö Acri moittii Israelia palestiinalais- ja juutalaislasten täysin erilaisesta kohtelusta.

"Jos Malak al-Khatib olisi ollut väkivallan vuoksi pidätetty israelilaislapsi, hänelle olisi taattu tietyt oikeudet. Ne evättiin häneltä palestiinalaisen syntyperän vuoksi", sanoo Acrin edustaja Nuri Moskovich.

Israelin vuosikymmeniä jatkunut miehitys Länsirannalla on synnyttänyt kahdet säännöt kaikille elämänalueille.

Miehitysalueella laittomasti asuville Israelin kansalaisille taataan kotimaansa oikeusturva, kun Länsirannan palestiinalaiset elävät paljon tiukempien sotilaallisten määräysten ja lakien alla, Acri sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia