Israel jatkanut talojen laittomia purkuja Länsirannalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel jatkanut talojen laittomia purkuja Länsirannalla

Kansainvälisten järjestöjen mukaan pakkosiirtoihin tähtäävissä talojen purkamisissa voi olla kyse sotarikoksista.

Israelin viime viikolla aloittamat talojen purkuoperaatiot ympäri miehitettyä Länsirantaa ovat saaneet ihmisoikeuksia tarkkailevat järjestöt varpailleen.

Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla viime viikolla tuhottujen rakennusten myötä on järjestöjen ja YK:n humanitaarisen avun koordinaation toimiston OCHA:n tietojen mukaan 79 palestiinalaista menettänyt kotinsa.

Häädöt, jotka on usein toteutettu ilman perusteita, voidaan tulkita kansainvälisen oikeuden mukaan pakkosiirroiksi miehitysalueelta ja näin sotarikoksiksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö HRW.

"Koska israelilaisjoukot toistuvasti purkavat taloja miehitysalueilla osoittamatta tekojen välttämättömyyttä sotilaallisille operaatioille, näyttää niiden ainoana tarkoituksena olevan perheiden ajaminen pois omilta mailtaan, jolloin puhutaan sotarikoksesta", sanoo HRW:n Lähi-idän johtaja Joe Stark.

Myös YK on tuominnut uusimman purkuaallon. Israel on tänä vuonna tuhonnut yhteensä 420 palestiinalaisrakennusta ja ajanut yli 700 palestiinalaista maanpakoon.

Länsirannan lisäksi järjestelmällistä pakkosiirtoihin tähtäävää politiikkaa on harjoitettu myös Israelin beduiinialueilla, jossa israelilaisjoukot tuhosivat viime kuussa viidennenkymmenennen kerran saman beduiinikylän ajaen 22 perhettä jälleen kodeistaan. Israel on valmistelemassa beduiinilakia, joka toteutuessaan johtaisi purkutoimien lisääntymiseen ja ajaisi yli 30 000 beduiinia pois asuinalueiltaan.

Kansainvälistä kritiikkiä on saanut osakseen myös se, että samaan aikaan kun Israel ja palestiinalaiset ovat päässeet sopuun rauhanneuvottelujen aloittamisesta, Israel on ilmoittanut suunnitelmistaan laittomien siirtokuntiensa laajentamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia