Irlannin järjestöt vaativat parempia vuosituhattavoitteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irlannin järjestöt vaativat parempia vuosituhattavoitteita

Irlannin EU-puheenjohtajuuskausi on saanut maan järjestöt aloittamaan oman kampanjansa syksyllä päätettävien uusien vuosituhattavoitteiden puolesta.

Vuonna 2015 umpeutuvat YK:n vuosituhattavoitteet on korvattava ihmisoikeuksiin perustuvilla tavoitteilla, vaatii irlantilaisten kansalaisjärjestöjen yhteiskampanja The World We Want.

Irlanti aloitti vuoden alusta EU:n puheenjohtajamaana. Kampanja pyrkii vaikuttamaan siihen, millaiset kannat EU ottaa, kun maailma syyskuussa päättää nykyisten vuosituhattavoitteiden jatkosta.

Kampanjajärjestöt kritisoivat nykyisissä vuosituhattavoitteissa sitä, että niissä korostetaan mitattavia tavoitteita sen sijaan, että tähdättäisiin laajoihin uudistuksiin ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi. Kampanja vaatiikin kestävää kehitystä, jossa korostetaan ihmisten omia osallistumismahdollisuuksia.

Nykyiset tavoitteet on tarkoitettu lähinnä kehitysmaille, mutta kampanja vaatii myös, että rikkaat maat ottavat paremmin huomioon sen, miten niiden päätökset vaikuttavat kehitysmaihin.

YK päätti kahdeksasta vuosituhattavoitteesta vuonna 2000. Ne keskittyivät esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden poistamiseen, koulutuksen lisäämiseen ja terveyden parantamiseen. Määräajan, vuoden 2015 jälkeen, ne on tarkoitus korvata uusilla, jotka luultavasti painottavat aiempaa enemmän kestävää kehitystä.

Järjestöjen kampanjasta kertoi ensimmäisenä Kehys ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia