Iranista häädettyjen afgaanien pakolaiselämä jatkuu kotimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iranista häädettyjen afgaanien pakolaiselämä jatkuu kotimaassa

Sadat tuhannet Iranista häädetyt afgaanit asuvat vaatimattomissa telttaleireissä ympäri Afganistania. Karkotetut jäävät kaiken avun ulkopuolelle.

Nelisensataa Iranista karkotettua afgaaniperhettä elää nyt surkeassa telttaleirissä kotimaansa pääkaupungissa Kabulissa. Vastaavia leirejä on viljalti eri puolilla Afganistania.

”Iranissa asuimme talossa, mutta jouduimme jättämään kaiken, kun hallitus palautti meidät tänne. Tulimme puoli vuotta sitten, mutta Afganistanin viranomaiset eivät ole tehneet mitään hyväksemme. Kukaan ei ole tullut edes tapaamaan meitä”, kahdeksanhenkisen perheen äiti Hoden Makhtab, 40, kertoo.

Perheen kotina on nyt puukeppien varaan pystytetty kangasteltta kahden rakennustyömaan välissä Chamany Babrakin alueella Kabulissa. Alueella kahlataan nilkkoihin ulottuvassa mutavellissä, eikä vedestä tai sähköstä ole tietoakaan.

Valtaosa leirin afgaaneista on tullut Iranista, joka karkotti heitä viime vuonna 360 000 ja tuhansia lisää viime kuukausina. Avustusjärjestöjen mukaan evakkojen paluuleirejä on satoja eri puolilla Afganistania.

”Vävyni kuoli maanjäristyksessä Iranissa. Luulimme, että valtio auttaisi meitä, mutta sen sijaan tulikin karkotus”, kylmästä hytisevä Sadaf Ismat kertoo. Hän sanoo olevansa niin sairas, ettei pysty edes kerjäämään, eikä työtä ole tarjolla kellekään.

Joku saattaa löytää työtä päiväksi tai pariksi, mutta valtaosa leirin asukkaista joutuu kerjäämään elantonsa. Kylmyys aiheuttaa sairauksia, koska polttopuusta on pulaa, ja ruoan hinnan jatkuva kohoaminen jättää monet nälkäisiksi.

Sekä Afganistanin valtiolla että YK:n pakolaisvirastolla UNHCR:llä on avustusohjelmia vapaaehtoisesti palaaville pakolaisille, mutta ei niille, jotka karkotetaan naapurimaista.

UNHCR:N tiedottaja Ahmed Nader Farhad vahvistaa, että karkotetut eivät kuuluu järjestön avun piiriin.

”He eivät ole Iranin eivätkä meidän hallituksemme vastuulla”, pakolaisten ja palaajien asioita hoitavan ministerin neuvonantaja Abdul Qader Zazai puolestaan sanoo.

Ministeriön mukaan Afganistanilla ei ole voimavaroja huolehtia karkotetuista, joten se vetoaa Iraniin virran patoamiseksi.

Moni nyt palautettu afgaani pakeni Iraniin jo 1970-luvun lopulla tapahtuneen Neuvostoliiton hyökkäyksen tai sitä seuranneen sisällissodan aikana.

”Menimme Iranin Sheraziin 20 vuota sitten. Asuimme teltoissa, mutta saimme valtiolta apua, kunnes puoli vuotta sitten meille sanottiin, että kotimaassamme vallitsee nyt vapaus ja voimme palata”, kertoo Fazel Ghrias esitellen Iranin myöntämää virallista pakolaiskorttiaan.

Hänen mukaansa sotilaat ajoivat afgaanit aseella uhaten autoihin ja hävittivät heidän asumuksensa. UNHCR:n mukaan liki miljoona afgaania on palannut Iranista vuodesta 2001 lähtien.

Afganistanin viranomaisten mukaan Iran on tänä vuonna karkottanut jo 17 000 henkeä, vaikka maat olivat sopineet tilanteen rauhoittamisesta talvikuukausiksi.

UNHCR ja Iran väittävät, että karkotetut olivat luvatta maassa oleskelleita afgaaneja, joilla ei ollut pakolaisasemaa.

Chamany Babrakin leirin asukkaista useimmilla on kuitenkin Teheranissa myönnetty pakolaiskortti. Kansalaisjärjestöjen ja leirien asukkaiden mukaan Iranin sotilaat ovat häätäneet kokonaisia pakolaisleirejä kyselemättä asukkaiden kortteja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia